vrijdag 10 februari 2012

Derde patrouilleschip 'binnengejoeld'


Het nieuwe patrouilleschip Friesland is vanmiddag feestelijk onthaald in de haven van Den Helder. Adelborsten heetten dit derde vaartuig van de zogenoemde Holland-klasse met het eerbewijs ‘joelen’ welkom, een traditie die onlangs, na jaren, weer in ere is hersteld.
De Friesland is gebouwd op een scheepswerf van Damen Schelde Naval Shipyards in het Roemeense Galatz en heeft een aantal weken proef gevaren op de Zwarte Zee. Het schip meerde na een reis van 3600 zeemijl eind vorig jaar af in Vlissingen, waar Damen de Friesland afgebouwde. Tweede-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet was op het patrouilleschip toen het vandaag voor de eerst zijn thuishaven binnenvoer. Zij doopte de Friesland bij de tewaterlating op 4 november 2010.


Holland-klasse
De Holland is de naam voor een serie van 4 zogenoemde Ocean Going Patrol Vessels. Deze 108 meter lange, flexibel inzetbare, patrouilleschepen zijn toegerust voor de bewaking van kustwateren. Door een veranderend wereldbeeld, dreigingen als terrorisme en toename van piraterij, is het accent bij de marine komen te op operaties in kustwateren.


(Ministerie van Defensie, 10 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten