woensdag 1 februari 2012

Landmacht zet herdenkingskruis Vught terug


Het houten herdenkingskruis op de fusilladeplaats in Vught staat na renovatie sinds vandaag weer op zijn vertrouwde plek. Het monument, kort na de bevrijding van kamp Vught geplaatst op initiatief van buurtbewoners, was in de loop der jaren gaan rotten.


Een aannemer in Nieuwkuijk had het kruis sinds december voor een opknapbeurt in handen. Vanmorgen haalden genisten het weer op. Na aankomst in Vught hebben landmachtmilitairen het herdenkingsteken samen met de aannemer teruggezet. Dat gebeurde met behulp van een zware geniekraan en onder toeziend oog van inwoners, media en de wethouder Wilbert Seuren uit Vught.


Het monument vormt een belangrijk onderdeel tijdens de jaarlijkse dodenherdenking. Nu staat het er weer keurig bij, precies zoals koningin Wilhelmina ooit wilde. Zij bezocht na de oorlog de herdenkingsplaats en zei te wensen dat het kruis er altijd zou blijven staan. Het monument is na de oorlog door 2 inwoners van Vught van houten stammen gemaakt. Dit om de mensen te gedenken die in het nabijgelegen concentratiekamp werden gefusilleerd.


(Bron: Defensie, 1 februari 2012)Geen opmerkingen:

Een reactie posten