vrijdag 17 februari 2012

Onbekende soldaat in databank


door Anne Boer

Er moet een databank komen met DNA van onbekende oorlogsslachtoffers. Dat zegt Johan Teeuwisse van de Oorlogsgravenstichting.

Volgens hem kan dat een einde maken aan de knagende onzekerheid van veel nabestaanden, die nog steeds in 'stilte lijden'. Teeuwisse zei dat gistermiddag in de Poolse ambassade in Den Haag, bij de presentatie van het boek 'Spoor naar Woeste Hoeve' van journalist Richard Schuurman. Schuurman tekent hierin het bizarre verhaal op van de Poolse gevechtspiloot Czeslaw Oberdak. Mede dankzij het werk van Schuurman is Oberdaks graf gevonden en kon hij worden herbegraven in het familiegraf in Polen.

Oberdak is het eerste oorlogsslachtoffer dat dankzij DNA-onderzoek is geïdentificeerd. Er liggen nog bijna 600 dossiers van mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen en er zijn nog vele graven waarin mensen naamloos zijn begraven.

Teeuwisse hoopt dat het boek van Schuurman in Nederland zoveel aandacht en medeleven genereert, dat er meer geld vrijkomt dat nodig is voor het DNA-onderzoek.

(De Stentor, 16 februari 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten