zaterdag 11 februari 2012

Rutte: Nederland werkte in Uruzgan ver boven z'n gewicht

De Vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie praten a.s. donderdagavond verder over de evaluatie van de NAVO-missie in Uruzgan (2006-2010). 
In dat verband luister ik deze dagen nét iets nauwlettender naar wat politici over die missie zeggen. Donderdag was er in het radioprogramma Met het Oog op Morgen een discussie tussen de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Harry van Bommel (SP). U kunt er hier naar luisteren.
 

Gisterenavond kwam Uruzgan ook (zij het héél kort) aan bod in het Oog. Ditmaal in een gesprek tussen presentator Tijs van den Brink en premier Mark Rutte.


Onderstaand een audiofragment van dat gesprek.  Op 1'12" zegt de premier iets verbazingwekkends. Citaat:
“In Afghanistan hoeven we ons nooit ergens over te schamen. 
We hebben in Uruzgan ver boven ons gewicht gewerkt en een ongelooflijk zware bijdrage geleverd." "Boven je gewicht werken" is geen Nederlands, maar ik denk dat de premier bedoelde te zeggen dat Nederland in Uruzgan veel meer heeft gedaan dan waartoe het eigenlijk in staat moest worden geacht. 

Maar is dat zo? Getalsmatig gezien maakt de premier zich schuldig aan overdrijving. De Nederlandse landmacht telt drie brigades met ieder drie bataljons. Dat zijn dus negen bataljons. Gedurende de missie was er van die negen steeds maar één in Uruzgan. Eén bataljon (500-600 man), aangevuld met o.a. Special Forces, een inlichtingeneenheid en drie stuks artillerie. 
Qua inzet van de landmacht werd wel gesproken van een "bataljon+", een versterkte bataljon dus, dat doorgaans werd aangeduid als de Battle GroupDaarnaast leverde de luchtmacht in Uruzgan Apache gevechtshelikopter, en was er een Provinciaal Reconstructieteam (PRT) van ca. 100 militairen en burgers.

Wat de premier dus in het Oog zei is dat het langdurig uitzenden van een taakgroep met als kern een (pantser)infanteriebataljon véél meer is dan Nederland eigenlijk aan kan. Kijk, als premier Rutte nou gezegd had dat het langdurig uitzenden van een van de drie
brigades onhaalbaar is dan had hij misschien wel een punt gehad. Maar 1/9 van de bataljons + aanvullende capaciteiten een aantal jaren uitzenden? Ik zeg: dat moet kunnen. En als dat niet kan, dan heeft de Nederlandse krijgsmacht (en de politiek) toch echt een probleem.


MP Rutte over Kunduz, Uruzgan (mp3)

3 opmerkingen:

  1. In NAVO-kringen is vaak gezegd: Nederland ,,punched above its weight'' (oa de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Ivo Daalder zei dit) - die kreet zal Rutte in z'n hoofd hebben gehad bij de uitspraak dat NL ,,boven zijn gewicht werkte''. Bedoeld werd daarmee niet zozeer dat NL getalsmatig zo'n bijzondere bijdrage gaf in Uruzgan, wel dat NL ,,meespeelde in de eredivisie'' (Jaap de Hoop Scheffer als secr.-generaal), dwz samen met grote landen in het gevaarlijke zuiden zat en daardoor soms ook stevig moest vechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tuurlijk speelde Nederland mee in de eredivisie. Hopelijk blijft dit zo na de huidige bezuinigingsreorganisatie, want mijn collega's en ik willen niet afzakken tot het niveau E of F...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een Deens TV-programma heeft een hilarische compilatie gemaakt van uitspraken van president Obama over bondgenoten. Wat blijkt, niet alleen Nederland maar nog een hele trits andere landen "punched above its weight" en zijn de Beste Bondgenoten ;-) Enjoy! http://www.youtube.com/watch?v=erYpXzE9Pxs

    BeantwoordenVerwijderen