woensdag 1 februari 2012

Franse terugtrekking uit Afghanistan domineert Navo-vergadering


De aankondiging van Frankrijk om zijn troepen een jaar vroeger uit Afghanistan terug te trekken, zal de twee dagen durende Navo-top in Brussel domineren. Vanaf donderdag zitten de defensieministers van de 28 Navo-lidstaten en hun partners van de Afghanistan-operatie samen aan de vergadertafel.

De Franse president Nicolas Sarkozy verraste zijn bondgenoten door vrijdag, drie maanden voor de presidentsverkiezingen waarvoor hij (nog) geen kandidaat is, "de terugtrekking van alle strijdtroepen tegen het einde van 2013" aan te kondigen. Dat is een jaar vroeger dan voorzien tijdens de laatste Noord-Atlantische top in 2010 in Lissabon.

De beslissing van Parijs "gaat zeker en vast het hoofdonderwerp van de discussie" op het Navo-hoofdkwartier in Brussel vormen, meldde een functionaris.

"We hebben ons geëngageerd om de kalender van Lissabon te respecteren, om de transitie (de transfer van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan Afghaanse troepen) tegen eind 2014 te voltooien", herinnerde de functionaris woensdag.

De ministers moeten het ook hebben over de veiligheidssituatie in Afghanistan, in de nasleep van de publicatie van een vertrouwelijk rapport van de Isaf waaruit blijkt dat de Pakistaanse geheime diensten de taliban in het geheim ondersteunen.


(bron: bvb/belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten