donderdag 5 april 2012

Strijd tegen Somalische piraten: geen Nederlandse 'boots on the ground'

(Het kabinet heeft donderdag na afloop van de ministerraad e.e.a. gezegd over de nieuwe aanpak van Somalische piraten aan land en op de binnenwateren. Er is een artikel 100-brief vastgesteld inzake de Nederlandse deelname aan Europese operatie Atalanta en de NAVO-operatie Ocean Shield. Uit het onderstreepte zinnetje in het persbericht blijkt dat er geen defensiepersoneel aan land zal worden ingezet. Blijven dus over: aanvallen vanuit de lucht; vanaf zee, en vanaf de binnenwateren. Premier Rutte benadrukte dat het daarbij zal gaan om het bestrijden van de infrastructuur van de piraten (Bootjes? Brandstofvoorraden? Onderkomens?) De aangekondigde Kamerbrief staat nog niet online, hdv)

Piratenkampen aanpakken

Piratenkampen op de Somalische kust kunnen vanaf nu worden aangepakt. Het kabinet heeft een brief aan de Tweede Kamer gezonden over dit besluit van de Europese Unie. Het betreft een wijziging in het operatieplan Atalanta, de piraterijbestrijdingsmissie van de EU.  Dit past in het streven van het kabinet om piraten zo effectief mogelijk te bestrijden.

Om operationele en veiligheidsrisico's zo klein mogelijk te maken, is het nieuwe optreden gebonden aan strikte uitvoeringscriteria. Ook is uitgesloten dat militairen aan land gaan. De Somalische overheid stemt in met het EU-besluit, dat aansluit bij resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het fregat Hr. Ms. Van Amstel vertrok vorige week uit Den Helder naar het operatiegebied.

Het kabinet heeft ook besloten de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie Ocean Shield in de tweede helft van dit jaar te wijzigen. In plaats van de Hr. Ms. Tromp worden achtereenvolgens de Hr. Ms. Evertsen en de Hr. Ms. Rotterdam ingezet. Deze twee schepen hebben helikopters aan boord die de situatie ter plaatse goed in kaart kunnen brengen. Voor dat doel heeft het kabinet ook besloten opnieuw een onderzeeboot in te zetten en Hr. Ms. Rotterdam uit te rusten met een onbemand vliegtuig. Bovendien neemt Hr. Ms. Rotterdam enkele kleinere schepen mee aan boord waardoor het in een groter gebied piraten het opereren onmogelijk kan maken.

(Persbericht Ministerraad, 5 april 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten