vrijdag 6 april 2012

Regering: 'Piraten worden ook op land aangepakt'


Vanaf Nederlandse schepen mogen voortaan ook piratenkampen op de Somalische kust worden bestreden. Het kabinet stemde in met uitbreiding van de antipiraterij-missie Atalanta en informeerde gisteren de Tweede Kamer. Militairen gaan voor deze EU-missie niet aan land.

Tot juni kan Hr. Ms. Van Amstel worden ingezet. Dit multipurpose-fregat vaart momenteel voor de kust van Oost-Afrika.

Het optreden past in het streven van het kabinet om piraten zo effectief mogelijk te bestrijden. De Somalische overheid stemt in met het EU-besluit, dat aansluit bij resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Ander schip
Het kabinet besloot ook de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie Ocean Shield in de tweede helft van dit jaar te wijzigen. Hr. Ms. Evertsen vaart van juni tot augustus met een Lynx-boordhelikopter die daarna wordt uitgefaseerd in afwachting van de nieuwe NH90-helikopters. Om die reden vervalt de inzet van Hr. Ms. Tromp vanaf september. Hr. Ms. Rotterdam neemt haar taak over, omdat dit transportschip ook Cougars als boordhelikopter kan vervoeren.

Onbemand vliegtuig
De helikopters zijn noodzakelijk om de situatie ter plaatse goed in kaart te kunnen brengen. Voor dat doel heeft het kabinet ook besloten opnieuw een onderzeeboot in te zetten en Hr. Ms. Rotterdam uit te rusten met een onbemand vliegtuig. Bovendien neemt het amfibisch transportschip enkele kleinere schepen mee aan boord waardoor het in een groter gebied piraten het opereren onmogelijk kan maken.

(Rijksoverheid, 6 april 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten