donderdag 19 april 2012

Nederland maakt in mei nieuwe bijdrage Afghanistan bekend

Nederland maakt op de NAVO-top in mei in Chicago bekend met welk bedrag de veiligheidstroepen in Afghanistan na 2014 kunnen worden gesteund. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag gezegd na een overleg met andere NAVO-lidstaten in Brussel, meldt een woordvoerder.

De Verenigde Staten en de andere NAVO-lidstaten bereiden zich voor op de terugtrekking uit Afghanistan, die in 2014 moet zijn afgerond. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen verwacht dat de NAVO na 2014 jaarlijks omgerekend ruim drie miljard euro kwijt zal zijn aan het onderhouden van de Afghaanse krijgsmacht. Hij noemde dat 'een mooie deal'; het kost de westerse landen minder dan de oorlog van de afgelopen jaren.

De VS verwachten zelf het grootste deel van de rekening te betalen. Washington heeft echter gezegd de kar niet in zijn eentje te kunnen trekken. Volgens de VS moeten ook landen die niet lid zijn van de NAVO, zoals China en Rusland, een bijdrage leveren aangezien iedereen gebaat is bij stabiliteit in Afghanistan.

Rosenthal is het volgens zijn woordvoerder eens met die woorden. Nederland zou bereid zijn een evenredig aandeel te betalen. Op dit moment steekt Nederland twintig miljoen euro in de Afghaanse veiligheidstroepen. Groot-Brittannië is volgens de Britse omroep BBC bereid 70 miljoen Britse pond bij te dragen.

(Novum/Nieuws.nl , 19 april 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten