vrijdag 6 april 2012

Afghanistan: Kamerbrief inzet Nederlandse F-16’s


Tijdens de regeling van werkzaamheden van 28 maart jl. heeft het lid Pechtold een vraag gesteld over de inzet van Nederlandse F-16’s. In deze brief ga ik in op de inzet waarop deze vraag betrekking heeft en op de mate waarin Nederlandse F-16’s worden ingezet.

Op zaterdag 24 maart 2012 is een Italiaanse basis in de provincie Farah, ISAF Regional Command West, door opstandelingen met mortieren beschoten. Hierbij kwam een Italiaanse militair om het leven en raakten zes Italiaanse militairen gewond. De Italianen hebben tijdens de beschieting om luchtsteun gevraagd.

Twee Nederlandse F-16’s, die op dat moment in de lucht waren voor een geplande vlucht, zijn aangewezen om de luchtsteun te verlenen. Op aanwijzing van een Italiaanse Forward Air Controller hebben beide F-16’s een bom afgeworpen op de mortierstelling waarna de beschieting stopte. De F-16’s bleven vervolgens in de buurt om de medische evacuatie van de gewonde militairen te beveiligen. Hierna keerden de F-16’s terug naar de basis in Mazar-e-Sharif. De gehele actie duurde ongeveer vierenhalf uur.

De Nederlandse F-16’s van Air Task Force (ATF) zijn vanaf 1 november 2011 operationeel vanaf de basis in Mazar-e-Sharif. De hoofdtaak van de ATF bestaat uit het opsporen van bermbommen en het verzamelen van inlichtingen. In geval van acute nood kunnen de Nederlanders en Afghanen die zij begeleiden rekenen op luchtsteun van Nederlandse F-16’s en toestellen van coalitiepartners. Als zij in de lucht zijn, kunnen Nederlandse F-16’s ook coalitiepartners in acute nood te hulp komen. ISAF is bekend met de inzetbeperkingen van de Nederlandse F-16’s.

In de periode 1 november 2011 tot en met 28 maart 2012 kreeg de ATF 26 verzoeken voor ondersteuning. Aan alle verzoeken kon worden voldaan. Alleen bij de inzet op 24 maart zijn wapens ingezet.

DE MINISTER VAN DEFENSIE
Drs. J.S.J Hillen

(ministerie van Defensie, 5 april 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten