donderdag 7 februari 2013

Landmacht bergt twee gesneuvelde Britten

De stoffelijke resten van twee Britse soldaten zijn vandaag in Arnhem-Zuid geborgen door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL). De Britse autoriteiten zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Het tweetal is vermoedelijk gesneuveld in oktober 1944 tijdens de mislukte geallieerde luchtlandingsoperatie Market Garden. Die had onder meer tot doel versneld door te kunnen stoten naar het Ruhrgebied. Het dubbele graf werd aangetroffen tijdens het zoeken naar explosieven op het voormalige slagveld, in verband met werkzaamheden. De slachtoffers lagen naast elkaar in een ondiep veldgraf met militaire uitrusting, munitie en persoonlijke bezittingen.

Opgraving door BIDKL (foto: Defensie)

De uitrusting, bezittingen en stoffelijke resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg. Hier wordt op basis van bijvoorbeeld gebitsgegevens geprobeerd hun identiteit te achterhalen. De duur van dit onderzoek hangt af van de gevonden spullen en in hoeverre deze zijn te koppelen aan bewaard gebleven medische en historische gegevens.

Op de betreffende plek zijn al vaker omgekomen Britten gevonden. Zij zijn in het bijzijn van nabestaanden met militaire eer herbegraven op de Britse Militaire Begraafplaats in Oosterbeek.

(ministerie van Defensie, 7 februari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten