woensdag 27 februari 2013

Beatrix bezoekt jarig Bronbeek

Koningin Beatrix heeft vandaag het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek bezocht ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Ze sprak er met bewoners, personeel en vrijwilligers.

De vorstin heeft als beschermvrouwe van Bronbeek een bijzondere band met het Defensieonderdeel. Naast de gesprekken bezocht de Koningin de jubileumexpositie over 150 jaar Bronbeek in gezelschap van minister Jeanine Hennis- Plasschaert.

Foto: Defensie

Relatie Koningshuis
Voorafgaand hieraan ontving de majesteit het jubileumboek 150 jaar Koninklijk Bronbeek uit handen van schrijver Laurens van Aggelen. Het boek beschrijft onder meer de relatie tussen Bronbeek en het Koninklijk Huis. Die relatie startte met koning Willem III die zijn landgoed aan de staat schonk om er een tehuis voor oud-militairen van te laten maken.

Koloniaal verleden
Bronbeek biedt zorg en inwoning aan 50 veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het bijbehorende museum beheert een omvangrijke collectie met betrekking tot Nederlands-Indië en in het bijzonder het militaire aspect van het KNIL. Tentoonstellingen en educatieve activiteiten geven een historisch beeld van Nederlands koloniale verleden.

Daarnaast houden veteranen en oudgedienden jaarlijks herdenkingen bij de verschillende monumenten op het landgoed. Zoals bij het KNIL-monument of het monument voor Japanse vrouwenkampen en  het monument Koninklijke Landmacht.

(ministerie van Defensie, 27 februari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten