zaterdag 9 februari 2013

Eerste Nederlandse transportvlucht voor operatie Mali

KDC-10
Het eerste Nederlandse transportvliegtuig is gisteren vertrokken richting Tsjaad om spullen af te leveren voor de Franse operatie Serval in Mali en vandaag weer teruggekeerd. De KDC-10 vertrok vrijdag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Frankrijk om de af te leveren bevoorradingsmiddelen op te halen. Aansluitend vliegt het toestel verder naar N’Djamena in Tsjaad, waar de Fransen een logistiek steunpunt hebben ingericht.

Operatie Serval is de door Frankrijk geïnitieerde en geleide operatie die een einde moet maken aan de bezetting van Noord-Mali door verschillende islamitische en nationalistische strijdgroepen. De Franse operatie ging op 11 januari van start met luchtaanvallen, nadat rebellen ook de rest van het land onder de voet dreigden te lopen.

Grondoffensief
Enkele dagen later begonnen de Fransen samen met het Malinese staatsleger ook een grondoffensief. In de loop van deze strijd kregen ze steun van enkele duizenden ECOWAS-militairen, een regionaal samenwerkingverband van 15 omliggende landen als Niger, Nigeria en Senegal. Daarnaast ondersteunen ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, België en Duitsland de operatie met luchtsteun, materieel en advies.

Op verzoek van Frankrijk is logistieke steun met Nederlandse vliegtuigen mogelijk gemaakt via het European Air Transport Command (EATC) in Eindhoven. De KDC-10 is het grootste vliegtuig uit de transportvloot van de luchtmacht. Het betreft in eerste instantie vluchten naar buurlanden van Mali. Het kabinet maakte op 1 februari bekend dat EATC-vluchten naar de Malinese hoofdstad Bamako ook mogelijk zijn als de veiligheidssituatie dit toelaat. Waarschijnlijk vindt eind volgende week de eerste vlucht op Bamako plaats.

(ministerie van Defensie, 9 februari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten