zaterdag 2 februari 2013

Minister Hennis: 'Europa moet uit militaire isolatie'

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert pleit voor drastische stappen voorwaarts in de internationale militaire samenwerking in Europa. "We moeten af van de 'splendid national isolation' waarmee landen in Europa omgaan met hun legers. Daarvoor moeten we op politiek niveau baanbrekende beslissingen durven nemen in Europa."

Hennis-Plasschaert zei dit in een toespraak voor de Munich Security Conference, de militaire variant van het Wereld Forum in Davos, waar leiders uit de gehele wereld bijeen komen om te spreken over veiligheidsvraagstukken.

Gaten in slagkracht
Volgens de Nederlandse minister van Defensie is meer samenwerking tussen Europese legers de enige manier om te voorkomen dat Europa te maken krijgt met grote gaten in de militaire slagkracht. "We hebben niet meer hoofdkwartieren of ambtenaren nodig, maar de politieke moed om als landen meer samen te durven doen."

Minister Hennis-Plasschaert ziet een belangrijke rol voor politiek en parlementen in de Europese landen. "Politieke huiver leidt tot vele nationale regeltjes en uitzonderingen die onze militaire missies ondermijnen. We moeten niet bang zijn hier kritisch naar onszelf te kijken. Onze parlementen moeten hierbij nauw betrokken worden."

(ministerie van Defensie, 2 februari 2013)

Zie ook: tekst en audio van toespraak minister Hennis in München.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten