donderdag 7 februari 2013

Nederlandse Patriots als eerste operationeel

ADANA (Turkije) - Adana kan rustig slapen nu Nederlandse militairen de miljoenenstad beschermen tegen Syrische raketaanvallen. De twee Nederlandse Patriot-batterijen waren 26 januari als eerste operationeel. “Mijn mensen hebben keihard gewerkt om de fire units te ontplooien”, vertelt detachementscommandant kolonel Marcel Buis. Nu de eenheden klaar staan om te vuren is het wachten op de eerste schending van het Turkse luchtruim.

Vuurleidingscentrum. Foto: AVDD
De Nederlandse vuureenheden van het multinationale raketafweerschild langs de Turks/Syrische grens staan zowel op het civiele vliegveld van Adana als op de luchtmachtbasis Incirlik. Buis: “Nu we operationeel zijn, beschermen we Turks grondgebied én de Turkse bevolking.” Zenuwcentrum van de operatie is het zogenoemde Tactical Command System. Hiervandaan wordt de operatie aangestuurd.

Vanachter hun beeldschermen kijken de operators naar de beelden die de op springschansen lijkende radarsets genereren. Mocht er een vijandelijk vliegtuig of raket in beeld komen, dan leidt het systeem er omwille van de reactietijd volautomatisch een raket naar toe. De mens is tot op zekere hoogte in staat dit proces te beïnvloeden.

Nederlandse luchtverdedigers in Turkjie gebruiken twee typen raketten; PAC-2 en PAC-3. Laatstgenoemde is de modernste en een geducht afweermiddel tegen ballistische raketten zoals de SCUD. Eerste luitenant Remy Berkien zit op een belangrijke stoel. De jonge officier is Tactical Control Officer in het vuurleidingscentrum van de Patriot-batterij op Incirlik. Samen met zijn bemanning waakt hij over het luchtruim. “Ons vuurleidingscentrum is dag en nacht bezet. Wat ik nu ‘voor het echie’ doe, heb ik honderden, wellicht duizenden keren geoefend. Het is routine.”

tekst elnt jaap wolting
foto’s kpl1 rob van eerden

(Defensiekrant, 7 februari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten