woensdag 6 februari 2013

Hr.Ms. de Ruyter goed voorbereid op weg naar Somalie

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. de Ruyter heeft de eerste 2 weken van haar reis intensief getraind, onder leiding van een Nederlandse opwerk- en trainingstaf. Tijdens deze zogenaamde pre-deployment training (PDT) kwamen verschillende missie-specifieke oefeningen aan bod, allemaal gericht op de antipiraterijmissie bij Somalië.

Fast-rope oefening met de NH-90 (foto: Marine)

Om optimaal voorbereid te zijn op de missie, heeft het schip verschillende extra ‘modules’ aan boord gekregen. Het doel van deze trainingperiode was het integreren van deze modules met de vaste scheepsbemanning. De bemanning van de NH90 helikopter, een Enhanced Boarding Element (EBE) van het Korps Mariniers – aanwezig om schepen te boarden of om schepen te beveiligen – maar ook een tolk: zij moeten samen met de scheepsbemanning een geoliede machine vormen.

Behalve de gebruikelijke schietoefeningen, brand- en averij oefeningen en manoeuvreeroefeningen is veel aandacht geschonken aan het aan boord gaan van ander schepen om deze te onderzoeken en om eventuele piraten in hechtenis te nemen en bewijsmateriaal te verzamelen.

De PDT is afgesloten met een grote eindoefening bij Kreta op een speciaal daarvoor beschikbaar gesteld doelschip. Tijdens de oefening is het doelschip veilig gesteld en doorzocht. Hierbij is de crew bevrijd en zijn enkele piraten in hechtenis genomen. De Ruyter en haar voltallige bemanning heeft laten zien dat ze goed voorbereid zijn en zeer gemotiveerd zijn om de antipiraterij missie bij Somalië te beginnen.

(Koninklijke Marine, 5 februari 2013)

PS: Hr. Ms. De Ruyter is inmiddels het Suezkanaal gepasseerd op weg naar het inzetgebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten