woensdag 24 oktober 2012

Team Hr. Ms. Rotterdam beschoten; vuur beantwoord

Een team van Hr.Ms. Rotterdam is voor de tweede keer beschoten tijdens de missie bij Somalië. Dat gebeurde dit keer zowel vanaf een vissersschip, vermoedelijk bezet door piraten, als vanaf de kust. Het vuur is uit zelfverdediging beantwoord. Onder het marinepersoneel vielen geen gewonden. 25 opvarenden van de zogenoemde dhow zijn nadat hun schip in brand was gevlogen uit het water gehaald.

In brand geschoten dhow (foto: Koninklijke Marine)

Een medisch team aan boord van Hr. Ms. Rotterdam heeft zich vervolgens over de drenkelingen ontfermd. 1 drenkeling was overleden. 8 gewonden werden behandeld. Het incident had plaats tijdens een routinecontrole. “Wij weten dat piraten gebruik willen maken van grotere dhows als moederschepen. Vandaar dat wij vaker een bezoek aan ze brengen” , vertelt commandeur Ben Bekkering, commandant van het NAVO-eskader in de regio.

Snaar
“Het is één van de manieren die we hebben om de druk op de piraten op te voeren. Dat vermoedelijke piraten zo openlijk de confrontatie zoeken, heeft de Nederlandse Marine al eerder meegemaakt, maar niet heel vaak. Het geeft vooral aan dat we bij de piraten een gevoelige snaar raken.”

Actie
De commandant van de Rotterdam, kapitein-ter-zee Huub Hulsker legt uit dat de actie met nodige voorzorgsmaatregelen is uitgevoerd. “We hadden een onbemand vliegtuig in de lucht, 3 RHIB’s (snelle motorbootjes) in het water en de Rotterdam zelf nabij. Dat zorgde ervoor dat we afdoende in actie konden komen toen het vuur werd geopend vanaf de dhow.” Bij de actie is 1 RHIB licht beschadigd door kogelinslag.

Verzorging
“Opvallend was dat ook vanaf de wal het vuur werd geopend toen de boten de drenkelingen uit het water wilde halen. We richten ons nu op de verzorging van de drenkelingen, bestaand uit zowel bemanning van de dhow als vermoedelijke piraten.”

Spaans
De piraten die bij een actie twee weken geleden zijn aangehouden, zijn met bewijsmateriaal  overgedragen aan een Spaans fregat en worden ook in Spanje vervolgd. 1 minderjarige is op het strand gezet.

In overleg met het hoofdkwartier in Northwood en nationale autoriteiten wordt gekeken naar vervolgstappen. Hr. Ms. Rotterdam vervolgt momenteel haar patrouille als onderdeel van Operatie Ocean Shield, NAVO’s bijdrage aan de internationale antipiraterijmissie.

(ministerie van Defensie, 24 oktober 2012)

Zie ook FRISC beschoten vanaf de Somalische kust d.d. 25 september j.l.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten