dinsdag 16 oktober 2012

Defensie neemt kortegolf-zendstation Zeewolde over

Het kortegolfzendstation in Zeewolde is gekocht door het Ministerie van Defensie. Dit bericht Omroep Flevoland vandaag. Het zendstation is lange tijd gebruikt door Radio Nederland Wereldomroep.

Defensie gaat de kortegolfzenders in het buitengebied gebruiken voor communicatie tussen hoofdkwartieren en militaire eenheden in het veld of op schepen. Het station in Zeewolde is een back-up. De zender wordt alleen gebruikt als andere communicatiemiddelen uitvallen.

Zenderpark Zeewolde. Foto: Wereldomroep

Volgens Defensie verandert er voor de omgeving niets en zijn er gesprekken geweest met de agrariërs in de omgeving. In het verleden zeiden de boeren dat de radiostraling slecht voor de gezondheid is. Op de website van Omroep Flevoland is een interview te horen met Bart van Veldhuysen van het Ministerie van Defensie

Het kortegolf-zendstation is in het verleden gebruikt voor Radio Nederland Wereldomroep. De installatie bestond uit vier zenders van 500 kilowatt met 17 richtantennes voor de verste uithoeken van de aarde en twee rondstraalantennes voor Europa. In 1987 wordt het zendstation officieel geopend door prins Claus. Vanwege verplichte Europese aanbestedingsprocedures zendt de Wereldomroep in 2007 voor het laatst uit via het zendstation in Zeewolde en gebruikt men daarna twintig verschillende zendstations verspreid over de wereld.

Momenteel zendt GrootNieuwsRadio nog wel uit vanuit Zeewolde. Dit gebeurt via de middengolfzender op 1008 kHz.

(Media Magazine, 16 oktober 2012)

2 opmerkingen:

  1. Goede zaak. Als back up wanneer alle andere communicatiemiddelen uitgevallen zijn. Als dit echter aan de orde is, ziet het er niet goed uit. Geen internet, geen satelliet communicatie , geen telefoon etc. Laten we hopen dat dit zendstation nooit gebruikt zal worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Probleem is alleen dat er op termijn niemand meer mee bereikt kan worden. Als ze niet zo oerdom waren geweest de laatste sterke middengolfzender te slopen (en daarmee alle oudere mensen die naar Radio 5 luisterden te duperen) dat was bij een grootschalige ramp als de watersnoodramp van 1953 of een kernramp vanuit Doel of Borssele de hele bevolking nog bereikbaar geweest. Nu koopt niemand nog een radio vanwege de aanwezigheid van de AM-Band terwijl FM en zeker DAB+ een te gering bereik hebben. Echt slim hoor!

    BeantwoordenVerwijderen