dinsdag 23 oktober 2012

Hr. MS. Rotterdam ving bemanning gekaapt schip op

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam heeft als eerste bemanningsleden van de MV Orna opgevangen die kort daarvoor waren vrijgelaten door Somalische piraten. Na bijna 2 jaar vast te hebben gezeten in de Somalische kustplaats Haradeera, mocht het bulkvrachtschip Orna met een sleepboot de haven verlaten.

Vroeg in de ochtend ontmoette het Nederlandse vlaggenschip van de NAVO-taakgroep 508 de sleepboot en vrachtschip, dat vaart onder Panamese vlag. Behalve het verlenen van de eerste medische hulp verstrekte het marinepersoneel voedsel en water en hielp bij het plaatsen van een permanente sleeptros. Militairen van de Rotterdam gingen met behulp van de helikopter en een FRISC snelle motorboot aan boord van de Orna.

Relatief goed
"De bemanning was erg opgelucht om ons te zien. Ik was aan boord van de Orna bij het aanbreken van de ochtend. Een eerste gesprek, een telefoontje naar huis, wat aandacht, het betekende allemaal veel voor de bemanningsleden. We hebben daar medische controle uitgevoerd, voorzien in voedsel en water en het bieden van een luisterend oor in het algemeen”, vertelde scheepsarts luitenant-ter-zee-1 Ilse Rijkers, na afloop. “Wij troffen de bemanning in relatief goede fysieke gezondheid. Door elkaar te helpen, hebben ze de verschrikkelijke omstandigheden kunnen doorstaan."

Na de vrijlating van de voornamelijk Syrische bemanningsleden van de Orna worden nog ruim 140 zeelieden in gijzeling gehouden op 5 gekaapte schepen voor de kust van Somalië. Behalve de assistentie aan het bevrijdde schip voer Hr. Ms. Rotterdam diverse patrouilles uit voor de oostkust van Somalië. De landingsvoertuigen van het schip opereerden daarbij meerdere dagen zelfstandig voor de kust. Op open zee werd met behulp van het Amerikaanse bevoorradingsschip USNS Laramie brandstof aan boord genomen.

(ministerie van Defensie, 23 oktober 2012)

NB: dit bericht vermeldt niet hoeveel bemanningsleden van de Orna nog aan boord waren. Volgens Somalische bronnen zijn er van de oorspronkelijke 19 man nog 6 in gijzeling bij twee elkaar beconcurrerende piratengroepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten