donderdag 11 oktober 2012

Hr. Ms. Rotterdam onderschept vermoedelijke piraten bij Somalië

Hr. Ms.  Rotterdam heeft vanochtend een einde gemaakt aan de activiteiten van een vermoedelijke piratengroep uit Somalië. De van piraterij verdachte mannen en hun bootje zijn aan boord van de Rotterdam genomen in afwachting van verdere besluitvorming.

Aanhouding door mariniers. Foto: Kon. Marine

De zoektocht naar de piratengroep begon gistermiddag toen het Spaanse vissersschip Izurdia melding maakte van een aanval door een zogenoemde skiff. “De tijdige en volledige melding van de Izurdia stelde ons in staat gerichte actie te ondernemen. Na goede coördinatie tussen de staven van de NAVO- en EU-taakgroepen was het uiteindelijk de Rotterdam die deze van piraterij verdachte personen wist te onderscheppen”, aldus commandeur Bekkering, commandant van NATO Task Force 508.

Schoten
“Tijdens onze zoektocht is de verdachte skiff door de bemanning op de brug gezien waarna de Cougar-helikopter en een boardingteam zijn ingezet”, laat de commandant van de Rotterdam, kapitein-ter-zee Huub Hulsker, weten. “Vanuit de helikopter is de verdachte skiff met  waarschuwingsschoten tot stoppen gedwongen. Het boardingteam heeft de 7 verdachten meegenomen naar Hr. Ms. Rotterdam waar ze worden vastgehouden.”

Task Force 508
Hr. Ms. Rotterdam heeft haar patrouille voor Operatie Ocean Shield, de NAVO-bijdrage aan de internationale antipiraterijmissie in de wateren rondom de Hoorn van Afrika, inmiddels vervolgd. Aan boord van het vlaggenschip van NATO Task Force 508  bevinden zich ongeveer 350 militairen van alle krijgsmachtdelen en uit 8 verschillende NAVO-landen.

(Ministerie van Defensie, 11 oktober 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten