woensdag 6 maart 2013

Nieuwsuur: De visie van de minister van Defensie

Jeanine Hennis-Plasschaert is sinds vier maanden minister van Defensie. Niet alleen de eerste vrouw op het departement, ook is ze de jongste minister van Defensie ooit. Hoe gaat ze te werk? Maakt het uit dat zij een vrouw is? Wat moest ze afleren? En vooral: wat is haar visie op de toekomst van de krijgsmacht?

Uitdaging
Juist dit jaar staat de krijgsmacht voor een enorme opgave. Defensie zit midden in een grote reorganisatie, waarbij vele duizenden ontslagen zullen vallen. Ook is in het regeerakkoord vastgelegd dat Hennis-Plasschaert met een visie op de toekomst van de krijgsmacht moet komen, want op dit moment stroken ambities en budget niet met elkaar. En dan is er nog het besluit over de zeer omstreden JSF: heeft Nederland zo'n jachtvliegtuig eigenlijk nog nodig?

Patriot-missie
Nieuwsuur volgt minister Hennis-Plasschaert een week lang. Bij de NAVO vergadert ze over het vervolg van de missie in Afghanistan. Samen met haar Duitse collega op Defensie Thomas de Maizière bezoekt ze de Nederlandse patriot-missie in Turkije. Op het ministerie in Den Haag voert ze een overleg met de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de ambtelijke top van het departement. En Nieuwsuur volgt Hennis-Plasschaert als zij samen met koningin Beatrix het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek bezoekt in het kader van het 150-jarig bestaan.

(Nieuwsuur, 5 maart 2013)

Uitzending terugzien? Klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten