vrijdag 22 maart 2013

CDS: krijgsmacht mag geen tandeloze leeuw worden

Blog Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp


Generaal Tom Middendorp
In mijn vorige blog heb ik benadrukt dat de militaire stem niet vergeten mag worden in de keuzes die worden gemaakt voor de krijgsmacht van de toekomst.

Als Nederlandse krijgsmacht moeten we altijd kunnen doen wat nodig is om Nederland vrij en veilig te houden.  Wij zorgen dat de Hollandse leeuw niet alleen kan brullen maar – als dat nodig is – ook kan bijten. Maar dan moet de krijgsmacht natuurlijk zelf geen tandeloze leeuw worden!

Op de krijgsmacht rust een grote verantwoordelijkheid. Immers, als de nood aan de man is, kijkt iedereen naar ons. En terecht. Daar zijn we voor. Of het nu is bij terreuraanslagen, overstromingen, oude bommen in de achtertuin, noodhulp of vredesmissies, wij hebben de taak om in actie te komen.

Maar...dan moeten we dat werk wel kúnnen doen.
We hebben de juiste mix aan gereedschap nodig.

De fregatten, gevechtseenheden en jachtvliegtuigen zijn de hamers in onze gereedschapskist. Maar een hamer alleen is niet voldoende. Je hebt ook andere gereedschappen nodig. Een zaag, een beitel, een nijptang. Denk bijvoorbeeld aan logistiek, inlichtingen en bescherming tegen bermbommen. In de juiste mix vormen zij het basisgereedschap waarover een krijgsmacht moet beschikken om te doen wat nodig is: zo veel mogelijk verschillende klussen klaren met zo weinig mogelijk middelen.

Daarbij maken professionele militairen het verschil. Want je kunt de beste beitel hebben, zonder vakman wordt het niets.

Naast het juiste basisgereedschap heb je voor bepaalde klussen ook speciaal gereedschap nodig. Het is slim om geavanceerder en kostbaar gereedschap met de buren te delen. Als jij je dure hogedrukspuit uitleent, mag je op jouw beurt weer hun elektrische zaag lenen. Zo is het ook met internationale militaire samenwerking.

Sommige capaciteiten lenen zich goed voor verdergaande samenwerking of specialisatie. Nederland heeft bijvoorbeeld  unieke onderzeeboten en Patriot-raketverdedigingssystemen die nu aan de grens met Syrië staan. Als wij andere landen daarmee helpen, helpen zij ons weer met niche-capaciteiten waar wij zelf geen geld voor hebben.

Welke keuzes we ook maken voor de krijgsmacht van de toekomst, de samenstelling van die gereedschapskist moet in balans zijn.

Wij laten die Hollandse leeuw niet in zijn hemd staan als het er op aan komt. Desnoods doen we maar wat minder klussen, maar de klussen die we doen, moeten we goed kunnen doen. Voor veiligheid en vrijheid. In het belang van Nederland.

Generaal Tom Middendorp
Commandant der Strijdkrachten
18 maart 2013

Facebook.com/Commandantderstrijdkrachten

(ministerie van Defensie, 22 maart 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten