zaterdag 16 maart 2013

Samenwerking bij strategisch luchttransport werpt vruchten af

Een betere gegarandeerde beschikbaarheid van verschillende luchttransportmiddelen en een reductie van 8% in het aantal lege vluchten. Het zijn twee verbeteringen die de afgelopen jaren zijn bereikt. Dat blijkt uit de Beleidsdoorlichting strategische luchttransportcapaciteit 2007 - 2011. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hennis-Plasschaert ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de beleidsdoorlichting.

C-17, Amerikaans strategisch transportvliegtuig
In opdracht van de minister van Defensie toetste een projectteam of het departement in de periode 2007 - 2011 het tekort aan luchttransport wist terug te dringen. Dat blijkt het geval. Het tekort stond de afgelopen jaren regelmatig op de agenda bij internationale overleggen. Door een betere internationale coördinatie van de beschikbare capaciteit, te investeren in nieuwe en door samenwerking bij inhuur is de beschikbaarheid verbeterd.

Meer deelnemers meer doelmatigheid
Uit het onderzoek blijkt dat de coördinatiecentra voor luchttransport nog doelmatiger werken, als er meer landen aan meedoen en de deelnemers meer verantwoordelijkheid overdragen.

Dit resultaat is een goed voorbeeld van het doel van internationale militaire samenwerking, namelijk het vergroten van het handelingsvermogen. Daarom is het advies te bekijken of andere landen en multilaterale organisaties ook kunnen meedoen.

Minister Hennis-Plasschaert heeft het parlement laten weten dat zij deze conclusie deelt en dit met andere landen wil bespreken.

(Ministerraad 15 maart 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten