donderdag 7 maart 2013

VS: Stop bezuinigingen op Defensie

sitestat

Nederland en de andere NAVO bondgenoten kunnen niet eindeloos doorgaan met het bezuinigen op Defensie. Dat zegt Ivo Daalder, ambassadeur van de Verenigde Staten bij de NAVO in een interview met EenVandaag: "Er zit een ondergrens aan wat er nog van af kan. Ga je daar overheen dan heeft dit direct gevolgen voor de slagkracht van de NAVO en voor de veiligheid in het Westen"

Financiële bijdragen aan NAVO totaal uit balans
Daalder zegt zich zorgen te maken over de solidariteit binnen de NAVO. Het verschil in de financiële bijdragen aan het bondgenootschap is volgens Daalder politiek niet meer uit te leggen in Amerika. Europa betaalt 28 procent van de NAVO-begroting. De Amerikanen dragen 72 procent bij. “Dat was ooit fifty-fifty, dat werd later zestig-veertig en in de laatste tien jaar is dat verschoven naar driekwart voor Amerika tegen een kwart voor Europa”, aldus Daalder. De consequenties voor de militaire alliantie kunnen groot zijn als het budget niet wordt rechtgetrokken. “Dan is bijvoorbeeld een operatie als in Libië over een jaar of 10 niet meer mogelijk.”

Visie op de Nederlandse Krijgsmacht
Daalder vindt het goed dat in Nederland wordt nagedacht over een nieuwe visie op de toekomstige krijgsmacht. Hij adviseert het Nederlandse leger zich te specialiseren en de samenwerking te zoeken met andere bondgenoten. Daalder: “Nederland moet zich afvragen waar zij de beste bijdrage kan leveren voor zichzelf en voor het bondgenootschap. Hoe krijg ik het meest efficiënte leger voor de euro’s de ik heb.”

Politici moeten belang veiligheid beter uitleggen
Het belang van het investeren in veiligheid moet volgens Daalder beter worden uitgelegd door politici. “Het is makkelijk om te zeggen ‘we geven alles uit aan onderwijs en niets aan defensie’, maar waar het uiteindelijk om gaat is dat de kinderen in rust en veiligheid onderwijs kunnen genieten.”

Verslag Kimo Demoed, redactie Johann de Graaf

(EenVandaag, 7 maart 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten