woensdag 6 maart 2013

Nederland en Rusland halen maritieme banden aan


De Nederlandse en Russische marine hebben vandaag officieel de maritieme banden aangehaald. De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, ondertekende namens Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert in St. Petersburg een 'Letter of Intent' met zijn Russische ambtgenoot. Deze overeenkomst legt de basis voor een verdieping van de bilaterale maritieme samenwerking.

Tijdens het bezoek aan de Admiraliteit in St. Petersburg sprak Borsboom uitgebreid met ambtgenoot admiraal Victor Chirkov over de verdieping van samenwerking op het gebied van hydrografie, onderzeeboot ontsnapping en de gezamenlijke strijd tegen piraterij.
Ook werd gesproken over Russische deelname aan de onderzeeboot reddingsoefening Bold Monarch en over de diverse activiteiten die plaatsvinden in het kader van het vriendschapsjaar Nederland-Rusland 2013.

Bице-адмирал Мэтью Борсбоом.
Foto: Russische Marine
"De Russische Nederlandse samenwerking kent zijn oorsprong in het verleden. Maar vandaag is echt de weg geopend om onze maritieme samenwerking in de toekomst uit te breiden en te verdiepen", aldus Borsboom.

Dit jaar vieren Nederland en Rusland hun vriendschapsjaar. Hoewel de historische banden dateren uit de 11e eeuw, wordt het bezoek van Tsaar Peter de Grote in 1697 aan Nederland gezien als het begin van intensieve betrekkingen, handelsrelaties en kennisuitwisseling tussen beide landen. Aanvankelijk lag de Russische belangstelling bij de Nederlandse expertise op het gebied van scheepsbouw, waterbeheer en infrastructuur.

Later kwamen daar ook sectoren als gas- en oliewinning, duurzaamheid en medische technologie bij. In het kader van het vriendschapsjaar Nederland-Rusland 2013 vinden tal van activiteiten plaats. Van wederzijdse vlootbezoeken tot culturele en economische activiteiten.

(ministerie van Defensie, 6 maart 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten