maandag 4 maart 2013

Hr. Ms. Pelikaan gaat Saba van extra drinkwater voorzien

Het ondersteuningsvaartuig van de marine in het Caribisch Gebied, Hr. Ms. Pelikaan, helpt de bevolking van Saba volgende week aan extra water. De Rijksvertegenwoordiger van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) diende dit weekend een verzoek tot militaire bijstand in bij de Nederlandse Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied.

Het eiland heeft te kampen met een ernstig drinkwatertekort na een lange periode van droogte en een defecte waterfabriek. Met name overheidsinstellingen zoals scholen, ziekenhuis en bejaardentehuizen dreigen door hun watervoorraad heen te raken. De Pelikaan gaat het eiland uit de brand helpen. Het ondersteuningsvaartuig kan maximaal 70.000 liter water meenemen, maar ook enkele duizenden liters water per uur drinkbaar maken.

Hr. Ms. Pelikaan. Foto: Defensie

Het schip vertrekt dinsdag vanuit de thuishaven Willemstad (Curaçao) en meert naar verwachting donderdag aan in de haven van Saba.

In augustus 2009 bracht de Pelikaan al 60.000 liter water naar Saba vanwege een dreigend tekort. In januari 2010 leverde het schip water en hulpgoederen aan het door een aardbeving getroffen Haïti.

(ministerie van Defensie, 3 maart 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten