zondag 24 maart 2013

Groen licht voor projectvoorstellen camera-robots

Indra Waardenburg

Het ministerie van Defensie heeft in het kader van de SBIR (Small Business Innovation Research) oproep ‘Veilig Landoptreden’, vier bedrijven geselecteerd om hun projectvoorstel verder uit te werken.

Onder andere Delft Dynamics krijgt vier ton om de komende twee jaar onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een Autonome Snel Inzetbare Multicopter voor Overzicht en Veiligheid (ASIMOV), een onbemand vliegend systeem. ‘Aan het eind van deze twee jaar moeten wij zover zijn dat we een prototype kunnen presenteren’, vertelt Gerwin Voorsluijs, projectleider bij Delft Dynamics.

ASIMOV, Delft Dynamics


Het bedrijf gebruikt de RH4 ‘Spyder’ multicopter, een vliegende robot van 2 kg die binnenkort op de markt verschijnt, als basis voor het ASIMOV systeem. ‘Het is niet zo dat we deze multicopter (helikopter met meerdere rotoren, in dit geval vier, red.) alleen maar een beetje moeten aanpassen. Defensie heeft specifieke wensen en eisen aan het ASIMOV-systeem, zodat het is in te bedden in bestaande systemen’, aldus Voorsluijs.

De onbemande multicopter wordt uitgerust met verschillende, snel verwisselbare camera’s en moet in staat zijn om zelf op te stijgen en te landen. ‘De militair die de vliegende robot op afstand bestuurt hoeft hierdoor niet eerst naar buiten.’

Ondanks dat verschillende afdelingen van Defensie interesse getoond hebben in de UAV, geeft de projectleider aan dat de aanbesteding geen garantie is voor aanschaf. Voorsluijs: ‘We houden tijdens de ontwikkeling van het prototype contact met de afdelingen, maar in feite is ons bedrijf over twee jaar zelf (finan­cieel) verantwoordelijk voor de eventuele productielijn.’

(ministerie van Economische Zaken, 24 maart 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten