donderdag 7 maart 2013

Documentaire: De Uitverkorenen

De uitzenddatum voor de EU-documentaire 'De Uitverkorenen': 4 april 2013, 21.00 uur, Nederland 3 (85 min.) Bijbehorende tekst EO:

Op 4 april zendt de EO de IDFA-documentaire 'De Uitverkorenen' uit. Een opzienbarende film omdat voor het eerst zonder scrupules de binnenkant van een van Nederlands zwaarste trainingsprogramma’s getoond wordt. Een unieke inkijk in een harde wereld, die opvallend genoeg moeite heeft zichzelf overeind te houden…

Still uit de Uitverkorenen
Documentairemaker en journalist Geertjan Lassche kreeg carte blanche van Defensie en liep gedurende een hele opleidingscyclus mee bij het Korps Mariniers, de grootste elite-eenheid van het Nederlandse leger. Onder hun uitdagende motto: ‘velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren’ proberen zij van jongens kerels te maken en gaan daarbij over spreekwoordelijke lijken.

Want ieder die de eindstreep van de opleiding haalt moet in staat zijn zichzelf op te offeren voor een collega. Dus wil je marinier worden, dan moet je bewijzen dat je hard genoeg bent. Zodra instructeurs zwakte ruiken, storten ze zich als roofdieren op hun prooi. Want de groep is zo sterk als de zwakste schakel.

Vooral tijdens loodzware oefeningen is de survival of the fittest genadeloos. Tijdens 9 maanden opleiding registreert de camera het proces van breekbaarheid tot breken of… jezelf overwinnen. Tegelijkertijd bekruipt de kijker steeds meer de vraag: Zijn er nog wel nieuwe ijzervreters? En hoe sterk is het systeem eigenlijk?

(EO, 5 maart 2013)

Zie ook:
Film over opleiding mariniers: 'droplullen en lapzwansen'

- Pauw & Witteman, november 2012, voorbespreking over 'De Uitverkorenen' met regisseur Geertjan Lassche, Brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar en korporaal der mariniers Mike Hellendoorn.


Pauw en Witteman

10 opmerkingen:

 1. Hier zien we weer eens een artikel die over de top is. De gewone mariniers zijn harde kerels maar geen elite. BBE is een elite eenheid van de mariniers. Wel respect voor deze jongens maar ze moeten niet doen alsof ze meer zijn dan de rest van de krijgsmacht, lees de luchtmobiele brigade. Mariniers(zonder BBE) en Luchtmobiele brigade krijgen het zelfde takenpakket en doen absoluut niet onder voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ''Wel respect voor deze jongens maar ze moeten niet doen alsof ze meer zijn dan de rest van de krijgsmacht, lees de luchtmobiele brigade''

   Luchtmobiel cluster 4. Korps mariniers cluster 5.
   Luchtmobiel oogafwijking/ bril. Korps mariniers geringe oogafwijking.
   Luchtmobiel Vrouwen. Korps mariniers geen vrouwen.

   Oja!! en waarom heet het dan het korps mariniers, omdat het HET keurkorps is van de marine, jullie hebben daarvoor Het Korps commando troepen. Keurkorps betekend toch echt alleen de allerbesten worden toegelaten..

   ''BBE is een elite eenheid van de mariniers'' Dit is een speciale eenheid van het korps mariniers het heeft helemaal niets met elite temaken, mensen van adel worden toch ook elite genoemd? uitgekozen mensen. In dit geval uitgekozen op lichamelijke eisen. heeft er in eerste instantie niks mee te maken hoe goed ze zijn.

   Als luchtmobiel net zo goed was geweest als het korps mariniers had het wel korps luchtmobiel geheten.

   Verwijderen
  2. Beste anoniem (waarom zet je trouwens je naam er niet bij?,

   Lastig hè, lezen. Nergens in de aankondiging van dit tv-item staat dat mariniers 'beter' zouden zijn dan lumbl of slechter dan het KCT. De film gaat over de mariniersopleiding, vanaf dag 1. Dat is alles. Het is geen vergelijkende warentest.

   Groet,
   webmaster

   PS: je kennis over de mariniers is trouwens een beetje verouderd. Een belangrijke selectiefactor voor de UIM is 'actie-intelligentie', niet de lichamelijke eisen.

   Verwijderen
 2. Ik zie het woord 'elite' niet voorkomen in de tekst van de EO over de documentaire. Het unieke van de documentaire is, denk ik (want nog niet gezien), dat een journalist toestemming heeft gekregen om het hele opleidingstraject te filmen. Oók de afvallers, en óok kritische opmerkingen van het kader over de tegenwoordige kwaliteit van de kandidaat-mariniers. Ik zou zeggen, kijk op 4 april en reageer indien gewenst dan nog eens. Bij voorkeur niet anoniem, want daar heb ik een hekel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vermoed dat Anoniem bij de luchtmobiele brigade dient of heeft gediend. Beste Anoniem, je vergelijkt een krijgsmachtonderdeel dat een paar eeuwen indrukwekkende staat van dienst heeft met een relatief nieuwe club. Je kunt de selectie van de een onmogelijk met de ander vergelijken, laat staan de opleiding of inzet. Misschien wijzer om eerst eens te kijken en in te lezen voor je over iets denkt te kunnen meepraten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beetje jammer dat er genoemd word, de zwaarste opleiding van de krijgsmacht. Denk dat even de VO, ECO en daarna VCO van het KCT........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Maarten Hanke, er staat:
   "Een opzienbarende film omdat voor het eerst zonder scrupules de binnenkant van een van Nederlands zwaarste trainingsprogramma’s getoond wordt." (...van een van...).

   Even goed lezen voor commentaar te leveren.

   Verwijderen
 5. Sinds wanneer accepteren wij 20 mariniers die een 6,5 scoren als wij moeten gaan voor de mariniers die een 9 scoren. Ik schrok zo toen dit werd gezegd door de leiding en dat dit als acceptabel wordt gezien. Ik heb ook geen oplossing voor het wervingsprobleem van nieuwe rekruten anders dan een toekomstpersectief bieden door middel van opleiding, goede arbeidsvoorwaarden en jezelf als aantrekkelijke werkgever aanbieden. Een 6,5 is niet acceptabel voor het bedrijfsleven maar ZEKER NIET voor korps mariniers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gerrit de Haan5 april 2013 om 12:56

  Ik, als "gewone" burger vond het zeer boeiend/heftig om te zien!!!Mariniers zijn echt geen mietjes,daar heb ik bij bepaalde
  "normale" soldaten heeeel erg mijn twijfels over!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb genoten van deze documentaire. Geeft een realistisch en prachtig beeld van de mariniersopleiding. Dit vanuit het oogpunt waarom de een wel de eindstreep haalt en een ander opgeeft. Uit betrouwbare bron weet ik dat de documentaire gekuist is, enkele fysieke opleidingselementen zijn wel gefilmd maar uit de docu geschrapt. Krijgsmachtonderdelen met elkaar vergelijken is flauwekul. Heb zelf in een grijs verleden zowel de commando opleiding als de mariniers opleiding voltooid. Het is een vergelijking tussen een tractor en een Ferrari. Elk is op zijn specifieke terrein onverslaanbaar. Buiten deze twee korpsen is er geen enkel ander NL krijgsmachtonderdeel wat qua fysieke en mentale hardheid en gevechtskracht in hun schaduw kan staan. De mariniers zijn alleskunners en verdienen al sinds 1665 respect en waardering in hun acties ter land, ter zee, onder water en in de lucht, zo wijd de wereld strekt. Dat de eisen tegenwoordig lager liggen is conform het aanbod waar je uit kunt putten. Maar aan de ondergrens worden geen concessies gedaan. Je moet fysiek, mentaal en op het gebied van actie intelligentie goed genoeg zijn om er een marinier van te kunnen maken. Respect voor de cursisten uit de docu die zich zo open en kwetsbaar hebben opgesteld en voor de instructeurs in hun vakkundige kneedwerk om van deze "patatgeneratie" mariniers te maken.

  BeantwoordenVerwijderen