maandag 7 mei 2012

Hr.Ms. Evertsen vlaggenschip antipiraterijmissie NAVO

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. Evertsen vertrekt donderdag 10 mei vanuit thuishaven Den Helder. Het schip wordt de komende maanden als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 ingezet om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika. 

Hr.Ms. Evertsen in de Golf van Aden
(foto Hans de Vreij)
Het multinationale vlootverband, de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties. Het vlootverband staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering. Vanaf begin juni neemt het vlootverband deel aan de antipiraterijmissie ‘Ocean Shield’.

Piraterijbestrijding
De maritieme NAVO missie ‘Ocean Shield’ richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin. De belangrijkste taken van het vlootverband zijn het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en Indische Oceaan, het escorteren van schepen varend voor het ‘World Food Program’ en het verstoren van piraterij. Hierbij vindt continu afstemming plaats met de maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta en van de Combined Maritime Taskforce (CTF-151), om de verschillende eenheden zo effectief mogelijk in te zetten.

Vlaggenschip
Hr.Ms. Evertsen is een Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) van de De Zeven Provinciënklasse. Het is één van de vlaggenschepen van de Koninklijke Marine. Hiertoe beschikt het schip over uitgebreide commando-, communicatie- en datafaciliteiten. De bemanning bestaat voor deze missie, inclusief helikopterbemanning en een enhanced boarding element van het Korps Mariniers, uit 223 personen. De commandant van Hr.Ms. Evertsen is kapitein-luitenant-ter-zee Boudewijn Boots.

(ministerie van Defensie, 7 mei 2012)

PS: in 2009 was Hr.Ms. Evertsen al het vlaggenschip van de EU-antipiraterijmissie, Operatie Atalanta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten