woensdag 9 mei 2012

Eerste landing Apache gevechtshelikopter op marineschip

Een Apache-gevechtshelikopter heeft gisteren voor het eerst een deklanding gemaakt op een Nederlands marineschip. Hr. Ms. Rotterdam ontving de bijzondere ‘opstapper’ voor een oriënterend onderzoek naar een mogelijke bredere inzetbaarheid van de toestellen.

Het onderzoek vloeit voort uit de maritieme inzet van Britse en Franse gevechtshelikopters bij de NAVO-acties boven Libië. De Koninklijke Luchtmacht onderzoekt samen met de Koninklijke Marine in hoeverre de Apaches geschikt zijn voor het opereren vanaf schepen. ”Onze zware bewapening en hightech sensoren kunnen een duidelijke meerwaarde hebben bij maritieme operaties”, vertelt kapitein Harm, testvlieger op de Apache.

Deze eerste deklanding op de Rotterdam, in de marinehaven in Den Helder, is pas het begin van een lang testtraject. In tegenstelling tot maritieme helikopters als de Lynx en de NH90 moet de praktijk van het werken met de Apache op en vanaf een schip nog voor een belangrijk deel worden ontwikkeld.

In deze beginfase gaat de aandacht vooral uit naar de technische en logistieke ondersteuning. Hoe land en transporteer je de heli op het helikopterdek? Werken de scheepsaansluitingen voor stroom en brandstof wel op de Apache? En waar sla je bijvoorbeeld munitie op? Dergelijke praktische vragen moeten beantwoord zijn voordat de gevechtshelikopters beproefd kunnen worden op zee.

foto: Defensie
Ook daarna is het nog geruime tijd pionieren. Zo moeten windlimieten worden bepaald en onder verschillende omstandigheden getoetst om veilig te kunnen opereren. Pas daarna kan worden gedacht aan inzet van Apaches vanaf de beide amfibische transportschepen en het toekomstige ondersteuningsschip, de Karel Doorman. ”Dit is pas het eerste stapje”, zegt Harm. ”Maar wel verrekte interessant.”

(ministerie van Defensie, 9 mei 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten