dinsdag 1 mei 2012

Duizenden Nederlandse veteranen wonen in het buitenland

Zo’n vijf procent van de ruim honderdduizend veteranen woont op dit moment in het buitenland. Zij willen of kunnen niet meer leven in Nederland. In Expat On Air van zaterdag 5 mei vertellen deze veteranen hoe hun leven er nu uitziet en waarom ze zijn vertrokken. Duidelijk is wel dat voor enkelen Nederland te klein is geworden; ze stoorden zich aan het burgerlijk leven in Nederland en wilden de vleugels uitslaan. Anderen zochten een nieuw perspectief, toen het economisch slecht ging met ons land.

Doorn
Erwin Kamp, humanistisch raadsman van het Veteraneninstituut in Doorn is te gast in de uitzending zaterdag 5 mei. Hij weet dat bijvoorbeeld op Curaçao,een aantal militairen blijft na het afzwaaien. En honderden gaan als pensionado naar de zon in Spanje. Sommige geëmigreerde veteranen vertrokken jaren geleden naar de traditionele emigratielanden als Nieuw-Zeeland en Australië.

Missie
Het leger Nederlandse veteranen in het buitenland groeit omdat vele militairen die in Bosnië, Irak en Afghanistan hebben gediend, de krijgsmacht verlaten. Deze groep probeert na de missies een nieuwe invulling te geven aan hun leven. Van de militairen bijvoorbeeld die sinds de missie in Libanon heeft gediend voelt een aantal nog grote betrokkenheid bij het land waar ze geweest zijn. In Bosnië en Srebrenica zijn veteranen actief betrokken bij wederopbouw projecten. Opvallend is daarnaast dat veel veteranen met name na de missie in Bosnië verbitterd blijken over de gang van zaken.

Buitenland
Luister op 5 mei naar Expat On Air tussen 0900 en 1000 uur en laat u horen als u ook een van die veteranen bent die een bestaan in het buitenland heeft opgepakt. Mail:  Expat@rnw.nl

(Wereldomroep, 1 mei 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten