donderdag 14 juni 2012

Zeeuwse rederij Vroon hekelt veiligheidsbeleid tegen piraterij

Het ministerie van Defensie jaagt Nederlandse reders onnodig op kosten, zegt Filip Olde Bijvank van Vroon Shipping in Breskens. Volgens hem kan de beveiliging van koopvaardijschepen tegen piraten vele malen goedkoper, dan het prijskaartje wat het ministerie van Defensie daar nu aan hangt.

Voor schepen onder Nederlandse vlag is het verboden particuliere beveiligers aan boord te nemen. Ze zijn aangewezen op de inzet van een team van mariniers. Die constructie is volgens Olde Bijvank niet alleen omslachtig, maar kost het vijfvoudige (2,5 tot 3 ton) van wat reders betalen om een erkend particulier bedrijf in te huren. Die situatie zet Nederlandse bedrijven op achterstand ten opzichte van de concurrentie die vanuit het buitenland opereert, aldus Olde Bijvank.

Veel andere landen staan particuliere beveiliging aan boord van koopvaardijschepen wel toe. Steeds meer Nederlandse reders overwegen hun schepen daarom om te vlaggen of hebben dat besluit al genomen. Ook Vroon heeft al langer een 'plan-B' klaarliggen, zegt Olde Bijvank.

(Provinciale Zeeuwse Courant, 14 juni 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten