Er moet een parlementaire enquêtecommissie komen die de besluitvorming rond het JSF-project gaat onderzoeken. GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed vindt het de hoogste tijd dat de Tweede Kamer "goed inzicht krijgt hoe Nederland in de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig verzeild is geraakt", zo zegt hij tegenover NU.nl
Foto Lockheed Martin |
Op 5 juli is een debat in de Tweede Kamer over de voortgang van de JSF. El Fassed dient dan zijn motie in om een parlementaire enquête te starten. Hij gaat ervan uit dat alle partijen die kritisch zijn over de JSF, het voorstel zullen steunen.
Oplopende kosten
Met het onderzoek wil het GroenLinks-Kamerlid goed zicht krijgen op het hele JSF-programma zoals de oplopende kosten, de terugkerende vertragingen en de technische problemen binnen het project. Afgelopen week schreef minister Hillen van Defensie dat de prijs per toestel sinds 2011 met ruim een miljoen euro is opgelopen tot 61,5 miljoen euro. Ook uitte de defensiecommissie van de Amerikaanse Senaat haar zorgen of de JSF nog wel voor een 'betaalbare' prijs geleverd kan worden.
Hoorzittingen
De JSF wordt ontwikkeld door het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin voor diverse landen. El Fassed wijst erop dat in andere landen reeds hoorzittingen zijn geweest over het gevechtsvliegtuig. "Met schokkende uitkomsten. Nu moet ook deze Kamer laten zien dat ze zichzelf serieus neemt en een onderzoek starten." Volgens El Fassed is het "net zoals met andere megalomane projecten" belangrijk om te leren van miljardenprojecten "waarbij de Kamer rooskleurige ramingen wordt voorgehouden door regering en belanghebbenden."
Uitstappen
GroenLinks wil het liefst uit het hele JSF-project stappen. De kosten die zo'n exit met zich meebrengt neemt de partij voor lief. El Fassed: "Liever heb ik weer mijn handen vrij om een goede opvolger voor de F-16 te zoeken, dan dat we verder verstrikt raken in deze miljardenfuik." Ook de SP wil van het gevechtsvliegtuig af. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zal daarom 5 juli meteen een motie indienen om helemaal uit het testprogramma te stappen.
(Nu.nl, 11 juni 2012)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten