zaterdag 19 oktober 2013

Defensie helpt bij zoektocht naar gevaarlijke stoffen in Ede

Specialisten van Defensie zijn gistermiddag en -avond ingezet bij een onderzoek naar de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen in Ede. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de brandweer en politie.


Ede: een militair van het Advies- en Assistentieteam van de speciale
responseenheid voor CBRN-calamiteiten in actie. Foto: Defensie

De stoffen zijn gevonden in de kelder van een vorige week overleden natuurkundedocent. Het is nog niet duidelijk om welke stoffen het exact gaat. Vanwege de mogelijk gevaarlijke chemicaliën waren de bewoners van 50 woningen geëvacueerd. De militairen hebben vervolgens en elke laag van de woning grondig doorzocht.

Detectieploeg
Het is de tweede keer dat het team na alarmering ook daadwerkelijk werd ingezet. De detectieploeg van de speciale responseenheid van Defensie voor CBRN-calamiteiten (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) uit Vught is sinds 1 december 2012 operationeel. In Schaarsbergen stond ook nog een peloton van 101 CBRN Compagnie uit Wezep paraat met ontsmettingscapaciteit, voor als er iets mis zou gaan. Bij de metingen in zowel de kelder als in de woning, blijkt dat er hierbij geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Responseenheid
Defensie staat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om Nederland in voorkomend geval te helpen bij een chemische, biologische, radiologische, of nucleaire (CBRN) dreiging of- calamiteit.

Deze gegarandeerde CBRN-capaciteit bestaat uit een respons- en ontsmettingseenheid.  Een Advies- en Assistentieteam en een Detectie-, Identificatie- en Monitoringgroep maken deel uit de responseenheid. Zij kunnen op verzoek van civiele instanties binnen 6 uur steun leveren bij een CBRN-incident.

(ministerie van Defensie, 19 oktober 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten