donderdag 17 oktober 2013

CDS richt nieuwe defensie-eenheid op: 1 CMI Co

"Het concrete bewijs dat Nederland verder gaat op het pad van de 3D-benadering" (Diplomacy, Defense and Development). Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanmiddag over 1 Civiel en Militair Interactiecommando (1 CMI Co), dat in Amsterdam werd opgericht.

De nieuwe eenheid vormt bij uitzendingen de verbinding tussen de commandant van de missie enerzijds en civiele autoriteiten, non-gouvernementele organisaties en internationale instanties in het uitzendgebied anderzijds.

Adviseren
1 CMI Co adviseert commandanten tijdens missies over de opbouw van het veiligheidsapparaat, van de rechtsketen, van het onderwijs en van de gezondheidszorg. Ook vertelt de nieuwe eenheid de bevolking wat de troepen komen doen door bijvoorbeeld radio-uitzendingen te maken en radio’s uit te delen.

"Om effectief te kunnen optreden in een conflict, moet de krijgsmacht de plaatselijke omstandigheden door en door kennen", aldus generaal Middendorp. "Dat betekent: dat het brengen van veiligheid in crisisgebieden slechts een deel van de oplossing is. Veiligheid moet hand in hand gaan met het opbouwen van structuren in het gebied en het organiseren van lokale alternatieven. Daarvoor is veel kennis nodig van de cultuur ter plekke."

Intensiever
Met de oprichting van de eenheid zet Defensie een nieuwe stap naar intensievere civiel-militaire samenwerking. "Zo maken we onze samenhangende aanpak van conflicten nog concreter en kunnen we nog effectiever opereren. En daarmee vergroten we als Defensie onze militaire slagkracht", zei Middendorp.

Reservisten
Het 1 CMI Co bestaat uit militairen en reservisten van alle krijgsmachtdelen, maar wordt aangestuurd door de Koninklijke Landmacht. De eenheid telt 90 beroepsmilitairen en 900 reservisten, die in het dagelijks leven thuis zijn op tal van gebieden. Het gaat onder andere om ingenieurs, juristen, landbouw- en irrigatiespecialisten, accountants, planologen, bestuurskundigen of deskundigen in communicatie en cultuur.

Toespraak van Commandant der Strijdkrachten bij van de oprichting van het 1 Civiel en Militair Interactiecommando

Link
1 Civiel en Militair Interactiecommando

(ministerie van Defensie, 17 oktober 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten