vrijdag 25 oktober 2013

Marine onderschept 1.450 kilo cocaïne

“Een mijlpaal”. Zo noemt Commandant Zeemacht Caribisch gebied brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman de vangst van 1.450 kilogram cocaïne van het stationsschip Zr. Ms. Amsterdam eerder deze week. De drugs vertegenwoordigen een waarde van ruim € 40 miljoen.

“Met deze onderschepping erbij hebben we dit jaar in nauwe samenwerking met onze partners en de Kustwacht Caribisch gebied meer dan 10.000 kilo drugs van de ‘markt’ gehaald. Dit is een resultaat waar we als marine en kustwacht erg trots op zijn”, vindt Swijgman.

NH90
Bij de onderschepping en aanhouding van de opvarenden speelden het DASH 8-patrouillevliegtuig van de Kustwacht en de maritieme helikopter NH90 een hoofdrol. De NH90 is dit jaar voor het eerst in het Caribisch gebied ingezet.


Go-fast gaat er vandoor....

Sensoren
Het bootje, met 4 man aan boord, werd gespot op een bekende route richting de Domicaanse Republiek en Haïti. “We hebben de volgeladen drugssmokkelboot opgespoord met onze moderne sensoren”, vertelt de helikopterpiloot luitenant-ter-zee der 1e klasse Sander van der Wal. “Daarna zijn we er achter aan gegaan en hebben we de bemanning tot stoppen gedwongen. We zijn net zo lang bij de smokkelboot gebleven totdat de Amsterdam nabij was.”  Commandant kapitein-ter-zee Hans Veerbeek noemde de gecoördineerde actie een groot succes. “Het onderscheppen van drugs is niet de enige belangrijke inzet, maar het maakt ons wel enorm trots.”

...maar niet voor lang (foto's: Marine)


(ministerie van Defensie, 25 oktober 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten