maandag 21 oktober 2013

Oefening 'Borculo 2013' (1 CMICo)

Nieuwe 1 Civiel en Militair Interactiecommando traint in Amsterdam

Meer dan 140 reservisten en hun beroepscollega’s van het 1 Civiel en -Militair Interactiecommando (1 CMI CO) evalueerden zaterdag de dag eerder getrainde gespreksvaardigheden in Amsterdam. Het stadscentrum werd voor de oefening Borculo gebruikt als buitenlands missiegebied. Aan de specialisten de taak om de civiele situatie in kaart te brengen en de commandant van advies te voorzien.

De Amsterdamse middenstand, de gemeente en lokale organisaties waren bereid als rollenspelers gesprekken te voeren met militairen, die in kleine teams door de stad trokken. Commandant 1 CMI CO luitenant-kolonel Erwin Vonk: “We hebben het voor de deelnemers nog ingewikkelder gemaakt door het scenario tot in de puntjes uit te werken. Zo kregen ze onder meer te maken met corrupte politie, smokkel en illegale handel.” Verschillende dubbelrollen maakten het de specialisten extra lastig het overzicht te bewaren. Zo was de directeur van de diamantenzaak ook werkzaam in het havenbedrijf en handelden sommige agenten in diamanten.

Marinier in gesprek met conductrice (foto: Defensie)

Nieuwe eenheid
Het 1 Civiel en Militair Interactiecommando is een nieuwe landmachteenheid, afgelopen donderdag opgericht. Het onderdeel telt 90 beroepsmilitairen en kan daarnaast beschikken over meer dan 900 reservisten. Dit zijn specialisten zoals accountants, bestuurskundigen, deskundigen in communicatie en cultuur, ingenieurs, juristen, planologen en landbouw en irrigatiespecialisten. Deze groep levert met specifieke deskundigheid een aanvullende capaciteit. Deze speelt vooral bij civiel-militaire samenwerking een belangrijke rol.

(ministerie van Defensie, 21 oktober 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten