vrijdag 11 mei 2012

Marine houdt "vermoedelijke piraten" aan; bevrijdt gegijzelde bemanning

Het multipurposefregat Hr. Ms. Van Amstel heeft vrijdag een dhow met 11 vermoedelijke piraten ontwapend in het Somalisch Bassin. Aan boord troffen zij 17 gegijzelde bemanningsleden aan.

De Lynx-boordhelikopter van het fregat ontdekte tijdens een verkenningsvlucht de verdachte boot. Deze sleepte 2 skiffs met ladders aan boord. De Van Amstel zette koers naar de locatie en maakte radiocontact. Hierop stopte de dhow. Met behulp van Rhibs, snelle motorboten, stelde een speciale boarding-eenheid bestaande uit mariniers het scheepje veilig, onder waarneming van de Lynx.


Hr.Ms. Van Amstel, dhow (foto Defensie)

Wapens en munitie
Aan boord zijn wapens en munitie aangetroffen. De door de Lynx-helikopter opgemerkte ladders waren voor de boarding overboord gezet door de verdachten. Alle voor piraterijdoeleinden bruikbare attributen zijn in beslag genomen.

De vermoedelijke piraten zijn overgebracht naar het fregat. Op dit moment voert de staf van de EU-missie Atalanta overleg over de mogelijkheden de vermeende piraten te laten berechten.

De bevrijde bemanning maakt het naar omstandigheden goed en vervolgt haar weg.

Dhow, RHIBs, skiffs (foto Defensie)

Atalanta
Operatie Atalanta is een missie van de Europese Unie en richt zich op bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Hr. Ms. Van Amstel telt een 165-koppige bemanning en staat onder leiding van kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek.

(ministerie van Defensie, 11 mei 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten