dinsdag 4 december 2012

Verkenners Turkije terug (+ video)

De negen militaire verkenners die een mogelijke plaatsing van Nederlandse Patriot-raketverdedigingssystemen in Turkije hebben onderzocht zijn vandaag teruggekeerd.

Het team keek samen met Amerikaanse en Duitse collega’s naar de mogelijkheden voor een eventuele ontplooiing van de Patriots. De militairen onderzochten zaken als locaties, logistiek, ondersteuning door gastland en commandovoering.

Nederlandse militairen in burger overleggen met hun Turkse collega's.
Foto: Ministerie van Defensie

Advies
De verkenning vormde onderdeel van het NAVO- en nationaal planningsproces. Met het onderzoek moest  een groot aantal technische en operationele factoren in kaart te worden gebracht. Daarvoor is informatie nodig over mogelijke locaties, benodigde logistieke ondersteuning, transport en commandovoering. Op basis daarvan gaat een militair advies naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Defensief
De Turkse regering heeft vorige week een verzoek ingediend bij de NAVO. Het gaat om de inzet van Patriotsystemen voor de bescherming van de bevolking en het grondgebied van Turkije aan de grens met Syrië. Een eventuele inzet is van puur defensieve aard en biedt geen ondersteuning aan een vliegvrije zone of offensieve operatie.

Besluit
De NAVO zal naar verwachting vandaag (dinsdag) een besluit nemen over het verzoek van lidstaat Turkije. Daarna moet het kabinet nog een besluit nemen. De regering heeft het verzoek in beraad. Bondgenootschappelijke solidariteit speelt een belangrijke rol bij de afweging. Samen met Duitsland en de Verenigde Staten is Nederland het enige land van de NAVO dat beschikt over Patriots. Eerder werden Nederlandse Patriots in 1991 en 2003 in Turkije ingezet tijdens de zogenoemde Golfoorlogen.

Grondgebonden
De verkenners waren ondermeer afkomstig van de Defensiestaf en het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Het DGLC beschermt vanaf de grond Nederlandse vitale objecten, eenheden en gebieden tegen vliegtuigen, helikopters, kruisvluchtwapens en ballistische raketten. Dit gebeurt zowel zelfstanding als in samenwerkingsverband, bijvoorbeeld binnen de NAVO met krijgsmachten uit andere landen. Het DGLC bestaat uit 850 mannen en vrouwen en is een samenvoeging van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht en het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht. De Luitenant-generaal Bestkazerne, voorheen Luchtmachtbasis De Peel in Vredepeel, is de thuislocatie van het commando dat onder het Commando Landstrijdkrachten is geplaatst.



(In 2009 gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Groep Geleide Wapens)

(ministerie van Defensie, 4 december 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten