vrijdag 7 december 2012

Verjaardag van marine ook in voormalige admiraliteitssteden gevierd

De marine viert het 525-jarig bestaan volgend jaar ook in voormalige admiraliteitssteden. In Hoorn en Enkhuizen staan evenementen gepland.

Den Helder is de enige overgebleven admiraliteitsstad, maar in vroeger eeuwen waren er admiraliteiten gevestigd in Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen, Dokkum, Harlingen, Rotterdam, Middelburg en Veere. Met deze van oudsher strategisch aan het water gelegen plaatsen onderhoudt de marine nog steeds banden.

Op 8 januari is het 525 jaar geleden dat keizer Maximiliaan II, toen machthebber in de Nederlanden, de Ordonnantie op de Admiraliteit uitvaardigde. Dat betekende dat Nederland sindsdien een eigen marine had. Ruim drie eeuwen later, in 1813, verleende koning Willem II de marine zijn koninklijke status. Ook dit feit wordt herdacht.

Het thema van het jubileumjaar is de innovatiekracht van de zeemacht. Door de eeuwen heen stonden marinemensen in de voorhoede van technologische ontwikkelingen en scheepsbouw. Marineofficieren stonden aan de basis van wat momenteel de technische universiteit Delft is. Tijdens verschillende evenementen laat het varende krijgsmachtdeel in 2013 zien hoe innovatief zij al 525 jaar is.

De ceremoniële opening van het jubileumjaar is op dinsdag 8 januari in Amsterdam. Dan gaat de Nederlandse vlag in top op de Dam onder muzikale begeleiding van de Marinierskapel. Op hetzelfde tijdstip wordt in alle admiraliteitssteden de vlag gehesen.

(Noordhollands Dagblad, 7 december 2012)

1 opmerking:

  1. Doet Medemblik ook mee? Volgens mij heeft Medemblik een historie op gebied van het KIM

    BeantwoordenVerwijderen