woensdag 19 december 2012

Marineschepen terug van piratenjacht bij Somalië

Hr. Ms. Rotterdam. Foto: Marine

Na een succesvolle deelname aan de NAVO antipiraterij operatie Ocean Shield keren Hr. Ms. Rotterdam, Hr. Ms. Bruinvis en het Nederlands deel van de internationale NAVO-staf op zaterdag 22 december terug in thuishaven Den Helder. Daar worden de schepen welkom geheten door defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en het thuisfront van de bemanningsleden.

Hr. Ms. Rotterdam en Hr. Ms. Bruinvis maakten de afgelopen maanden deel uit van de internationale NAVO taakgroep CTF 508, onder leiding van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering. Dit vlootverband werd ingezet om piraterij te bestrijden in de drukbevaren scheepvaartroutes nabij Somalië en om een veilige doorvaart te garanderen voor de 30.000 koopvaardijschepen die jaarlijks dit gebied passeren.

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam, het vlaggenschip van het vlootverband met aan boord ruim 350 militairen van alle krijgsmachtdelen, voer vier maanden voor de kust van Somalië. In deze periode werden drie piratenschepen aangehouden, 95 verdachte schepen ondervraagd, 32 gegijzelde bemanningsleden bevrijd en in totaal 19 verdachte Somalische piraten opgepakt. Ook verleende het schip als eerste assistentie aan de bevrijde bemanning van het vrachtschip Orna dat 22 maanden gekaapt is geweest.

Piraten ingesloten. Foto: Marine
Daarnaast werden patrouilles dicht onder de Somalische kust uitgevoerd, waardoor waardevolle informatie kon worden verkregen over kustactiviteiten en de normale levenspatronen. Naast het bestrijden van piraterij, hield Hr. Ms. Rotterdam zes medische spreekuren op zee, waarbij ruim 400 Somalische patiënten werden gezien.

Hr. Ms. Bruinvis maakte vanaf oktober onderdeel uit van de NAVO taakgroep 508. Onder het credo ‘Observe do not participate’ bracht de onderzeeboot ongezien activiteiten rond piratenkampen, gekaapte schepen en verdachte schepen in kaart. Met alle vergaarde inlichtingen konden koopvaardijschepen veilig door het gebied worden geleid en marineschepen effectiever ingezet.

Na binnenkomst ontvangen de staf van het NAVO-vlootverband en de bemanningen van Hr. Ms. Bruinvis en Hr. Ms. Rotterdam de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Het eremetaal wordt hun uitgereikt door defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert, de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.

(ministerie van Defensie, 19 december 2012)

4 opmerkingen:

 1. blij dat we thuis komen , alleen de medal parade is een drama, er wordt geen rekening gehouden met familie, vrienden en bemanning, het is gewoon een VIP party.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goeie missie gedraaid met de "paarse"Rotterdam.
  de thuiskomst lijkt een drama te worden, dit heeft de Rotterdam niet verdiend. een thuiskomst is er voor bemanning en familie en niet voor een handjevol (plm 75 pax) "VIP'S"
  het is natuurlijk makkelijk scoren over de rug van een bemanning die zich de afgelopen maanden hebben ingezet voor hun missie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem: Ik denk dat de minister, de CDS en de C-ZSK in de eerste plaats komen als een vorm van eerbetoon aan de opvarenden van de RDAM. Van de overige 72 weet ik het niet. Verder zijn ook de media uitgenodigd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @hans, jij weet niet wat wij doormaken en ervaren, het is en blijft een dog and pony show voor de VIPS. Op de eerste plaats zouden de bemanning en het thuisfront moeten komen en niet de mensen die jij noemt, wij hebben de missie gedraaid en niet de VIPS. Begrijp me goed ,een medal parade is mooi maar het moet niet een VIP show worden en dat gebeurd nu wel. Ook vind ik dat de dag verkeerd is gekozen waardoor de dag nooit wordt zoals die moet zijn.
  Het zou een speciale dag moeten zijn voor de bemanning en het thuisfront.

  BeantwoordenVerwijderen