dinsdag 4 september 2012

Missiegebied uitgelicht: Zuid-Soedan

Kapitein Angela Bens is een van de 30 Nederlanders die deelnemen aan UNMISS (UN Mission in the Republic of South Sudan). Deze missie begon op 9 juli 2011 met de oprichting van de nieuwe staat Zuid-Soedan.  De Nederlandse delegatie,  bestaande uit 3 agenten, 24 militairen en 3 civiele experts, werkt er aan de opbouw en ontwikkeling van ’s werelds jongste land.

UNMISS moet Zuid-Soedan tot een land maken dat op eigen benen kan staan, onder meer door de opbouw van een goed functionerend politieapparaat. Dit moet echter vanaf nul worden opgebouwd en dat in een land met een van de hoogste percentages analfabetisme als bijkomende moeilijkheid.

Kapitein Bens is met 2 andere Nederlanders gestationeerd in de regiohoofdstad Aweil in het noordwesten van het land. “Ik zit hier zo’n 3 maanden als politieadviseur en blijf nog tot 29 oktober. We zijn 1 op 1 gekoppeld aan de lokale politie en waar het om draait is kennisoverdracht. We kijken wat er verbeterd kan worden en adviseren, maar nemen ze dus geen werk uit handen.”

Bruidsschat
Met enige regelmaat bezoeken Angela, een collega en een tolk de verschillende politiebureaus in de stad. “We komen niet ver buiten de stad. Daar zijn onze voertuigen niet op toegerust, vooral niet nu in het regenseizoen. We spreken er over uiteenlopende zaken, van mensenrechten tot genderzaken. Ik kan een klein beetje Dinka, de inheemse taal, en Arabisch, genoeg om het ijs te breken. Al heb ik er als blanke vrouw sowieso wel aanspraak en spreken de meesten goed Engels. De mensen en met name de jongeren zijn erg geïnteresseerd en gemotiveerd. Ze hebben steeds vaker 1 vrouw in plaats van meerdere en begrijpen ook dat een vrouw een bepaalde positie moet kunnen bereiken. Het niet betalen van een bruidsschat is trouwens nog wel altijd onbestaanbaar.”

De vooruitgang gaat stapje voor stapje. “We koesteren de kleine succesjes. Tijdens het contact met de lokale politie spreken we over fouilleren, EHBO, standaard politiezaken. Dit is het informele deel. Inmiddels hebben we ook 25 man formeel lesgegeven in community policing, het optreden tussen en met het publiek en publieke organisaties. Dit is een 3-weekse cursus in een leslokaal.  Ook vindt er een 3-weekse training plaats waarin trainers worden opgeleid.”

Aardappelpuree met hamburger
Angela geeft aan dat het qua lesmaterieel behelpen is, maar dat dit wordt gecompenseerd door de grote motivatie van de meesten. Een andere bijkomstigheid van haar verblijf in een slecht bereikbare uithoek is het bij elkaar sprokkelen van het dagelijks eten. “De grens met Soedan is nog steeds dicht, maar het is de laatste tijd rustiger geworden en de mensen gaan weer aan de slag met zaden en gewassen. Het versaanbod op de markt is afhankelijk van het regenseizoen of het droge seizoen. Nu is het regenseizoen en zijn er wat meer versproducten te krijgen, zoals watermeloen en ananas. In het droge seizoen waren alleen de ui en knoflook eetbaar. We zijn dus afhankelijk van de pakketten die vanuit Nederland worden gestuurd, de rijst- of bamipakketten of aardappelpuree met houdbare hamburgers.”

In totaal bestaat UNMISS uit maximaal 900 politiemensen, 900 civiele functionarissen en 7000 militairen die onder meer het VN-personeel beschermen. Van de Nederlanders werken er 10 op het hoofdkwartier in de hoofdstad Juba en 17 op 7 locaties verspreid op het land.

(ministerie van Defensie, 4 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten