“Op de strijd om onafhankelijkheid meteen na de Japanse bezetting was Nederland in geen enkel opzicht voorbereid”. Dat zei minister Hans Hillen vandaag in Roermond. Daar werden de in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omgekomen militairen herdacht, in bijzijn van kroonprins Willem-Alexander.
Hillen: “Heel veel vertrouwen is in die tijd geschokt, bij alle betrokkenen. Heel veel verdriet is geleden. Het geweld maakte het scheiden extra pijnlijk.” Volgens de bewindsman faalden de Nederlandse inspanningen om het gezag te herstellen, omdat de bladzijde van de koloniale geschiedenis inmiddels was omgeslagen. “Nederland en Indonesië scheidden van elkaar in een sfeer van verwijt en onbegrip. Wij weten er moeilijk raad mee. Spijt en zelfverwijt zijn daarbij veel getoonde emoties.”
Erkenning
“Voor u weegt die herinnering nog zwaarder, omdat u amper erkenning kreeg voor de vele moedige inspanningen die u en uw gesneuvelde kameraden verrichtten”, zo zei de minister tegen de Indië-veteranen. “De opgestoken duim die u verdiende werd zo vaak een neergetrokken mondhoek”.
Warmte
Maar Hillen sprak ook over de warmte die weer begint te komen in de relatie tussen beide landen. “Indonesië heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke democratie in een sterk opkomend deel van de wereld en neemt verantwoordelijkheid in een spannende regio waar grote belangen op het spel staan.”
De bewindsman vindt dat de relatie met Indonesië is gebaat bij wederzijdse waardering, bij het zoeken naar wat bindt. “Vandaag herdenken wij toen. Vandaag kijken wij ook naar morgen. Laat het een gemeenschappelijke morgen zijn”.
Monument
Dankzij de strijd voor erkenning en waardering van de Indië-vetaranen kwam het Nationaal Indië Monument 1945-1962 tot stand. Het herinnert aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea sneuvelden. Elk jaar wordt er in september een herdenkingsplechtigheid gehouden.
(ministerie van Defensie, 1 september 2012)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten