zaterdag 22 september 2012

Herdenking Operatie Market Garden

Operatie Market Garden, die zich tussen 17 en 25 september 1944 afspeelde, is vandaag voor de 68ste keer herdacht. Tot Market Garden behoorde, naast het grondoffensief, de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, in de omgeving van Arnhem*. Bijna 1.000 parachutisten brachten met een sprong op de Ginkelse Heide in Ede de zware oorlogsdagen in herinnering. Hiervan waren 75.000 bezoekers getuige, onder hen Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif.

Airborne Monument
Meer dan 60 oud-strijders kwamen gisteravond al naar het Airborne Monument in Arnhem om de kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen met onder meer het leggen van een krans.

Voor de grootschalige dropping zijn door België, Duitsland, Engeland, Polen en de Verenigde Staten C-130 Hercules transportvliegtuigen, Transall C-160 toestellen en oude Dakota’s ingezet. Vanaf vliegbasis Eindhoven dropten die de militairen uit de verschillende landen. Nederland leverde zelf een bijdrage met ongeveer 100 parachutisten van onder meer het 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers. Hoewel in kleine aantallen zijn er ook mannen gedropt, afkomstig uit Canada en Italië.

22 september 2012. Foto: ministerie van Defensie

Catastrofaal
Operatie Market Garden was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. De operatie liep uit op een mislukking en leidde bovendien tot represaille door de Duitse bezettingsmacht. Die blokkeerde alle voedseltransporten naar het westen van Nederland, met catastrofale gevolgen. Het zuiden van Nederland werd bevrijd en de frontlijn liep ongeveer langs de grote rivieren. De inmiddels gevallen winter was ijzig koud. De rivieren en het IJsselmeer vroren dicht. Zowel over land als over water was het niet mogelijk het westen te voorzien van voedsel, brandstof, kleding of medicijnen. Meer dan 20.000 Nederlanders stierven de hongerdood met de bevrijding in zicht. Ook buiten de Randstad vielen honderden doden en gewonden onder de Nederlandse bevolking. Van de bij Market Garden betrokken 30.000 geallieerden sneuvelden er 18.000.

Britse parachutisten worden nabij Arnhem gedropt

(ministerie van Defensie, 22 september 2012)

* Vreemd genoeg maakt het ministerie van Defensie hier een fout. 'Market' (de luchtlandingen) omvatte drie divisies: een Britse (bij Arnhem) en twee Amerikaanse (bij Eindhoven en Nijmegen). Met enige vertraging werd ook een Poolse parachutisteneenheid ingezet die in de omgeving van Driel landde (HdV)

75.000 bezoekers Airbornelanding Ginkelse Heide






Op de Ginkelse Heide bij Ede is zaterdag voor de 68e keer de Slag om Arnhem herdacht. Op het evenement kwamen 75.000 bezoekers af.

Op het programma stond onder meer de landing van zo'n 1000 parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika. Ze sprongen onder meer uit Herculessen C-130 en een Dakota
.
Vijf parachutisten zijn bij de landing gewond geraakt. Eén parachutist kwam terecht op de vluchtstrook van de A12, wat tussen Wageningen en Arnhem-Noord tot een file van 10 kilometer leidde. De man bleef ongedeerd, evenals een ander die in een boom landde.

Zaterdag werd op de heide ook de slotmanifestatie gehouden van het festival 'Gelegerd in Gelderland.'
Na de sprongen was er een herdenking bij het monument bij de schaapskooi in aanwezigheid van zo'n 40 veteranen. De gemeente Ede is tevreden met het verloop van de dag. Er deden zich geen problemen voor.

Airborne luchtlandingen
Elk jaar komen honderden para’s van The 4th Brigade the Parachute Regiment naar de Ginkelse Heide om de gevallenen van 1944 te herdenken. Door net als de para’s van toen te springen boven de heide, brengen zij een eerbetoon aan alle veteranen.

De laatste jaren springen niet alleen de Britten. Para’s uit verschillende NAVO-landen komen naar Ede om de luchtlandingen van 1944 te herdenken.

(Omroep Gelderland, 22 september 2012)



Luchtlandingen Ginkelse Heide goed verlopen

De luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede zijn prima verlopen. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Rond de 1000 parachutisten uit onder meer Nederland, Groot-Brittannië, de VS en Canada maakten de parachutesprong, waarmee ieder jaar de Operatie Market Garden wordt herdacht.

Vijf parachutisten zijn bij de landing gewond geraakt. Verder kwam één parachutist terecht op de vluchtstrook van de A12, wat tussen Wageningen en Arnhem-Noord tot een file van 10 kilometer leidde. De man bleef ongedeerd, evenals een ander die in een boom landde.

Herdenking
Er was veel publiek afgekomen op de luchtlandingen en de daaropvolgende herdenking bij het Airborne Monument. Ook de slotdag van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland, dat een beeld gaf van het militaire verleden van de provincie, trok veel mensen. Bij elkaar waren 75.000 belangstellenden op de been.

Market Garden
Operatie Market Garden was een geallieerd offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1944. Duizenden luchtlandingstroepen landden in bezet Nederland met het plan vanuit Arnhem het Duitse leger terug te dringen. De operatie mislukte.

(ANP/De Stentor, 22 september 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten