maandag 28 januari 2013

Van spionage verdachte ambtenaar voor de rechter

Raymond P. uit Den Haag zou zeven jaar lang vertrouwelijke informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben verkocht aan een spionnenechtpaar. In ruil voor die informatie zou hij geld hebben gekregen. Morgen staat hij voor de rechter.

Bingo 
Hij dacht dat hij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken op dienstreis ging naar Bangkok, maar de 61-jarige Raymond P., medewerker van het ministerie, werd op 24 maart 2012 aangehouden op Schiphol. En het was direct bingo: in zijn bagage werd een brillenkoker gevonden met vijf usb-sticks.

Daarop geheime informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarschijnlijk spionagemateriaal, dat hij wilde overhandigen aan een Russisch spionnenechtpaar.

Levenslang
Morgen staat hij voor de rechtbank in Den Haag. Op verdenking van het verstrekken van staatsgeheimen aan een buitenlandse mogendheid, ambtelijke omkoping, witwassen en het bezit van een vuurwapen. De maximale gevangenisstraf daarvoor is levenslang.

KGB 
Justitie kwam hem op het spoor na de aanhouding van een Russisch echtpaar in het Duitse Marburg, dat daar al tientallen jaren was ingeburgerd onder de namen Andreas Anschlag en Heidrun Freud. Ze werkten al jarenlang voor de Russische geheime dienst KGB. In hun administratie kwam agent BR voor, en na enig onderzoek leidde het spoor naar Raymond P, visumspecialist op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Libië
Op de computer van het Russische spionnenechtpaar zijn 80 vertrouwelijke documenten gevonden, die afkomstig zijn van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Raymond P. verstrekte informatie over onder meer de werking van de geheime dienst van de NAVO, informatie over de NAVO-operatie in Libië en het veiligheidsplan van een Nederlandse ambassade in het buitenland.

Coderen 
Daarnaast gaf hij details over de seksuele geaardheid van ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens justitie kreeg hij les van het Russische echtpaar in het coderen van geheime boodschappen.

Vanavond geven het hoofd van de AIVD Rob Bertholee, persofficier van justitie van het OM in Den Haag Wouter Bos en expert geheime diensten Erich Schmidt Eenboom commentaar op de strafzaak.

(Nieuwsuur, 28 januari 2013)

Uitzending: Ned. 2, 22.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten