woensdag 23 januari 2013

'Algemeen Overleg inzake de WUL brengt geen soelaas'

Vandaag heeft de Vaste Kamer Commissie Defensie (VCD) van de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg (AO) gedebatteerd met de Minister van Defensie en de Staatssecretaris van Financiën over de effecten van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) bij militairen.

Naar aanleiding van de berichtgeving in de ochtendkranten van vandaag, werd door het bestuur van de GOV|MHB met enig positivisme naar het debat uitgekeken. De minister van Defensie had, volgens de media, immers aangegeven “Het kan niet zo zijn dat militairen harder worden geraakt dan anderen. Linksom of rechtsom, we vinden een oplossing om de ongewenste loonderving vanaf 2014 op te lossen”.

Al snel bleek in het debat dat de minister in het geheel echter geen duidelijkheid wilde geven over enige vorm van structurele compensatie van de WUL-effecten voor 2014 en verder . De minister bleef, op de vele vragen van de leden van de VCD, maar hameren op de noodzaak van een pakketvergelijking.

Over het feit dat ook de gedeeltelijke compensatie voor 2013 door de bonden niet als voldoende wordt ervaren, werd geheel niet gedebatteerd. Hierover werd uitsluitend gevraagd door de VCD om te bezien of de compensatie per 01 april, niet met terugwerkende kracht vanaf 01 januari kan worden doorgevoerd.

Net als de leden van de VCD, snapt ook het bestuur van de GOV|MHB niet wat een pakketvergelijking van doen heeft met het compenseren van de effecten van de WUL.

De eindconclusie kan helaas geen andere zijn dan dat de leden van de VCD duidelijk hun steun hebben getoond voor de militairen en de defensieorganisatie, maar dat het Algemeen Overleg inzake de WUL uiteindelijk geen soelaas heeft gebracht.

Hoe nu verder?
Nu er nog steeds geen duidelijkheid is over een volledige structurele oplossing voor de effecten van de WUL voor militairen, is er voor de GOV|MHB niets veranderd. Het is nog steeds wachten op een nieuw voorstel van de minister van Defensie, alvorens er weer gesproken kan worden.

Ook de andere bonden hebben zich op soort gelijke wijze uitgelaten, als uitkomst van dit debat.
Tot die tijd blijft de huidige situatie helaas gehandhaafd en ziet het er naar uit dat het defensiepersoneel en defensie vooralsnog de verliezers zijn.

(GOV|MHB, 23 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten