donderdag 17 januari 2013

Afghanen steeds meer zelf verantwoordelijk voor opleiden politie


De opleiding van agenten in Kunduz is een volgende fase ingegaan. De aandacht is verschoven naar het klaarstomen van de Afghaanse overheid om zelf de training van haar politie te kunnen verzorgen.

Dit staat in de voortgangsrapportage over de missie in Afghanistan die het kabinet vandaag naar de Kamer heeft gezonden. De veranderde rol van de missie past bij de toenemende verantwoordelijkheid van de Afghaanse overheid voor de veiligheid in het land, in aanloop naar de beëindiging van de huidige internationale missie in 2014.

Nederlandse marechaussee-trainers staan niet meer zelf voor de klas, maar trainen en begeleiden Afghaanse politietrainers. Ook de Afghaanse staf van het politietrainingscentrum in Kunduz wordt getraind en begeleid. Een Afghaans mentorteam wordt opgeleid om de politie in de provincie op de werkplek te mentoren en in de praktijk te trainen.

Om de training verder te verbeteren hebben Nederlandse politiefunctionarissen in de EU-missie EUPOL een nieuwe vorm van training ontwikkeld, waarbij aan de hand van een concreet scenario de hele keten van werkzaamheden van politie en justitie wordt geoefend. Deze vorm van training is positief ontvangen door de Afghanen en zal door de EU breder worden toegepast in het land.

Door de Nederlandse steun worden goede vorderingen gemaakt bij de ontwikkeling van de rechtsstaat. Zo zijn inmiddels 65 Afghaanse advocaten actief in Kunduz, onder wie 7 vrouwen. Ook werken de politie en de openbaar aanklagers beter samen.

Nederland werkt sinds voorjaar 2011 in de provincie Kunduz, Afghanistan, om politie te trainen en de rechtsstaat te verbeteren. Van de 34 Afghaanse provincies vallen nu 23, waaronder Kunduz, voor hun veiligheid geheel onder de verantwoordelijkheid van de Afghanen.

(ministerie van Defensie, 17 januari 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten