maandag 24 juni 2013

Sail Den Helder en Marinedagen trekken 330.000 bezoekers

Met een drukbezochte laatste dag van Sail Den Helder/Marinedagen is het 4 dagen durende maritieme festijn in de Marinestad tot een prachtig einde gekomen. Zo’n 160.000 mensen wisten vandaag onder, soms een voorzichtig zonnetje, de havens van Den Helder te vinden. In totaal trok het gecombineerde maritieme evenement meer dan 330.000 liefhebbers.

Woelige baren
NH90 helikopter +
LCF fregat (foto Marine)
De organisatie spreekt van ‘een overweldigende belangstelling, gezien de overvloedige regenval van de afgelopen dagen.’  Vanaf donderdag konden belangstellenden genieten van indrukwekkende oude zeilschepen, moderne marineschepen en tal van demonstraties. Hoewel verschillend van karakter, was de achterliggende gedachte van Sail Den Helder en de Marinedagen gelijk: mensen tonen hoe het leven op zee was en is en wat het leven en werken op de woelige baren zo mooi maakt.

Onbetwist hoogtepunt van Sail Den Helder/Marinedagen vormde het bezoek van Koning Willem-Alexander op donderdag. De vorst nam op de rede van Den Helder de vlootschouw af en landde even later ‘amfibisch’ in de marinehaven. Hier werd hij enthousiast begroet door ongeveer 30.000 marinemensen en oudgedienden die hier, met de koning, Saamhorigheidsdag vierden. Een daverend optreden van DJ Quintino op het achterdek van Zr. Ms. Zeeland vormde het sluitstuk van deze grootste marinereünie ooit.

Overvloedige regen
De vrijdag viel vervolgens volledig in het water en ook gisteren daalde de regen overvloedig neer op de dappere doorzetters die hoe dan ook naar de havens van de Marinestad waren gekomen. Ondanks het weer genoten zij van de (historische) vaartuigen en de demonstraties op het land, op het water en daarboven. Helikopters van het type NH90 en Chinook maakten indruk, net als de razendsnelle bootjes, de zogenoemde FRISC’s. De amfibische landing, met rookpotten en gecamoufleerde aanstormende mariniers, vond een enkeling soms zelfs erg dichtbij komen.

Geweldige sfeer
Buiten de marinehaven vergaapten mensen zich aan nog meer oude zeilschepen en smulden zij, net als de bezoekende bemanningen, van optredens en van de geweldige sfeer die in de stad hing. Het spektakel kwam tot een passend einde met een Sail Out, waarbij de eerste tall ships weer het ruime sop kozen. Ondanks het mindere weer kijkt de organisatie van Sail Den Helder en de Marinedagen terug op een zeer geslaagd en indrukwekkend festijn.

(ministerie van Defensie, 24 juni 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten