dinsdag 11 juni 2013

Luchtmachtdagen op Volkel in teken 100-jarig jubileum

De Koninklijke Luchtmacht houdt komende vrijdag en zaterdag de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Volkel. De publieksdagen staan dit keer in het teken van het 100-jarig jubileum van de Nederlandse militaire luchtvaart.

Enorme vlucht
De ontwikkeling van het luchtwapen heeft de afgelopen eeuw een enorme vlucht genomen. Van een houten vliegtuig tot de huidige organisatie met goed opgeleid personeel en geavanceerd materieel. Deze evolutie komt tijdens de Luchtmachtdagen tot uitdrukking in de vliegshow, de statische vliegtuigopstelling en een futureplein over de toekomst van de militaire luchtvaart. Op het futureplein staat onder meer een MQ-9 onbemand vliegtuig.

Red Arrows. Foto: Defensie


Vliegshow
Vliegend verleden en heden wisselen elkaar af. De historie herleeft met de propellervliegtuigen van de Luchtmacht Historische Vlucht en toestellen als de Gloster Meteor, de Spitfire en de Curtiss P-40 Kittyhawk. Maar er zijn ook diverse internationale demoteams: Patrouille de France, Red Arrows, Patrouille de Suisse en Frecce Tricolori. De air power demonstratie van de luchtmacht simuleert het vliegende materieel de ondersteuning van een grondoperatie in een missiegebied.

Namens de Koninklijke Luchtmacht geven het Apache- en F-16-demoteam acte de présence. Het enige Apache-demoteam ter wereld toont hoe de gevechtshelikopter van levensbelang is voor de ondersteuning van grondtroepen.

Static show
De vliegtuigen die wat omvang betreft opvallen op de static, zijn de AWACS en Boeing C-17 Globemaster III. Laatstgenoemd transportvliegtuig is dit jaar met volledig Nederlandse bemanning aanwezig. De historie is ook hier te bewonderen dankzij de aanwezigheid van de Pipercup, Beaver, Harvard, B25 Mitchell en Lockheed F-104G Starfighter.

Schoolverlaters
Er is veel aandacht voor schoolverlaters, want ondanks de bezuinigingen blijft er vraag naar nieuw personeel. In Hangaar 3 worden jongeren geïnformeerd over werken bij de Koninklijke Luchtmacht. Bijvoorbeeld over de instroomopleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa), waar leerlingen door middel van praktijkstages in aanraking komen met Defensie.

Livestream
De vliegshow is live te volgen via www.luchtmacht.nl/luchtmachtdagen.

(ministerie van Defensie, 11 juni 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten