maandag 17 juni 2013

Marinedagen en Sail Den Helder klaar voor de start

Van 20 tot en met 23 juni vinden in Den Helder de Marinedagen plaats, samen met Sail Den Helder. Authentieke tall ships en moderne marineschepen liggen gezamenlijk aan de kade. Zij vertegenwoordigen de historie van de marine, maar ook de hedendaagse innovatieve vloot. Het publiek kan zich opmaken voor een weekend vol internationale schepen, maritieme demonstraties en muziek.

Marine: 525 jaar innovatief
Het thema van de Marinedagen is ‘525 jaar innovatief’, geheel in lijn met het jubileumjaar. Het jaar 2013 staat voor de marine namelijk in het teken van 525 jaar georganiseerde Zeemacht in Nederland. De marine besteedt in 2013 aandacht aan al haar taken, met een accent op 525 jaar innovatie. De marine is door de eeuwen heen een aanjager gebleken van innovaties. Dit geldt nadrukkelijk op het gebied van scheepsbouw, en de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën voor beeldopbouw en communicatie. Maar ook op het gebied van militaire strategieontwikkeling en  samenwerking is de marine vernieuwend geweest en nog altijd vernieuwend bezig.  Gedurende het hele jaar staat de marine samen met haar partners stil bij dit jubileum. Het hoogtepunt van dit 525-jaar zijn de Marinedagen en Sail Den Helder.

Marinedagen / Sail 2013
Met een uitgebreid programma verwelkomen de deelnemende schepen en eenheden tijdens de Marinedagen/Sail op  21, 22 en 23 juni in Den Helder duizenden bezoekers. De deelnemers staan verspreid binnen een viertal clusters op de marinehaven:  Nationale Taken, Internationale Missies, Kennis & Innovatie en Maritieme Instandhouding & Ondersteuning. Demonstraties te land, ter zee en in de lucht laten  de duizenden bezoekers van de Marinedagen zien hoe de marine, samen met haar partners, op innovatieve wijze opereert. Ver weg en dicht bij huis. Het veilig tot ontploffing brengen van een zeemijn, een amfibische landing van het Korps Mariniers en antipiraterijdemonstraties zijn slechts een kleine greep uit de te bewonderen demonstraties. Aan alle leeftijdsgroepen is gedacht, dus ook kinderen en jongeren hoeven zich tijdens de Marinedagen niet te vervelen.

Saamhorigheidsdag met de Koning
De aftrap van de Marinedagen 2013 wordt op bijzondere wijze genomen. Donderdag 20 juni opent de marine namelijk overdag haar deuren voor al het huidige en voormalige marinepersoneel. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de marine  al het personeel, oud en nieuw, tegelijkertijd uitnodigt voor een reünie.   Al ca. 30.000 marinemannen en –vrouwen hebben zich aangemeld voor deze bijzondere dag, waarin het personeel centraal staat.

De speciale gast op deze dag is Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander, die zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine heeft vervuld. Op spectaculaire wijze wordt de Koning ‘s middags ontvangen, waarna ook hij zijn oude dienstmaten weer zal ontmoeten.

Scholendag
Woensdag 19 juni staat in het teken van scholieren. Zoals gebruikelijk zullen verschillende scholen de marine bezoeken, om daar kennis te maken met de technische kant van de organisatie. Op het Marinebedrijf, het technische hart van het krijgsmachtdeel, kunnen zij het grote scheepsdok bezoeken en zelf aan de slag met uitdagingen op het gebied van techniek en innovatie.

Programma
Het Marinedagen/Sail Den Helder-terrein is op vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 23:00 uur open en op zondag van 10:00 tot 18:00 uur. De donderdag is slechts een klein deel van de Nieuwe Haven geopend voor publiek, deze besloten dag is bedoeld voor huidig en voormalig marinepersoneel.

Zie ook: http://www.defensie.nl/marinedagen

(ministerie van Defensie, 17 juni 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten