woensdag 28 maart 2012
Malaria: 'soldaten slikken gevaarlijk middel’
Door: Arnold Karskens
Nederlandse militairen op missie slikken een anti-malariamiddel dat psychoses opwekt. ‘Schokkend’, vindt oppositiepartij SP.
Het middel Lariam staat opnieuw ter discussie na een recente moordpartij in Afghanistan. De Amerikaanse militair Robert Bales schoot daar zeventien burgers dood. Mogelijk waren zijn hersens aangetast door het jarenlange gebruik van malariaprofylaxe mefloquine, beter bekend als Lariam.
Het Amerikaanse leger heeft het gebruik ervan sinds 2009 drastisch teruggeschroefd. Lariam wordt echter nog altijd voorgeschreven aan Nederlandse militairen.
SP’er Jasper van Dijk: ‘Als er causaliteit bestaat tussen het middel en het doden moet er direct worden ingegrepen.’ Angelien Eijsink (PvdA): ‘Ik zal vragen aan minster Hans Hillen of er naar kan worden gekeken.’ VVD'er André Bosman sluit zich hierbij aan. ‘Het heeft onze aandacht.’
Cambodja
Bij agressief gedrag door veteranen wordt vaak gewezen op een post-traumatische stressstoornis. Maar de gevolgen van langdurig gebruik van het anti-malariamiddel verdienen onderzoek, aldus de parlementariërs.
Lariam werd in ruime mate geslikt door Nederlandse militairen tijdens hun uitzending naar Cambodja in 1992 en 1993. En juist onder deze groep valt het aantal geweldplegingen op. Ex-marinier Dennis Dijkhuizen benam in februari 2009 zijn zoon (5) en zichzelf van het leven. Zijn collega Bjørn Schaap doodde zijn eveneens 5-jarige zoon in 2005, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. In december 2006 vermoordde ex-marinier Gerold O. zijn ex-vriendin met messteken. Ex-marinier Paul S. liquideerde in 2003 zijn schoonouders, zwager en vriendin.
In Oplinie, het blad van de militaire vakbond AFMP, omschreef de Amerikaanse legerarts Nevin in december Lariam als een gevaarlijke ‘zombiedrug’ die ‘al jaren geleden’ verboden had moeten worden.
‘Tientallen Cambodja-gangers klaagden na terugkeer over angstneuroses en depressies’, zegt een veterane. Zelf kreeg ze last met haar auto-immuunsysteem en het uitvallen van lichaamsfuncties.
Volgens Defensie zijn er geen meldingen bekend over ernstige bijwerkingen na het staken van Lariam. ‘Defensie gaat zorgvuldig om met Lariam en schrijft het alleen voor als andere middelen niet werken.’
(bron: De Pers, 28 maart 2012)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten